Veel aandacht voor 35e sterfdag Sonneveld

Wim Sonneveld met een etalagepop en de Engelse regisseur Harry Booth tijdens de eerste opnamen voor de speelfilm 'Op Hollandse toer'. Foto ANP/Ton Schutz

UTRECHT/HILVERSUM - Wim Sonneveld stierf exact 35 jaar geleden. De zo geliefde cabaretier bezweek op 8 maart 1974 in een Amsterdams ziekenhuis aan herhaald hartfalen, het land bijkans in shock achterlatend. Hij was nog maar 56 jaar oud.

Het droeve jubileum gaat deze zondag niet onopgemerkt voorbij. Sonnevelds bijzondere zangstem, zijn intrigerende persooonlijkheid, zijn elegantie en zijn vermogen om tegelijk de meest platte types neer te zetten, vormden een combinatie die tot heden beklijft.

Journalist Jan Uriot schreef met hulp van onder anderen het nichtje van Wim Sonneveld, Joantine, een boek over de cabaretier. Daarbij putte hij uit brieven van de kunstenaar aan zijn familie. De artiest werd geboren in Utrecht, waar zijn vader een kruidenierswinkel had. Wim bracht bestellingen rond en riep dan bij de deur van elke klant 'Sonneveld Mevrouw!'. Dat is dan ook de titel van het boekje. Sonneveld Mevrouw! wordt zondagmiddag gepresenteerd in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht.

In het RKK-televisieprogramma Kruispunt is er zondagavond (Nederland 2, 22.40 uur) aandacht voor het geloofsleven van Sonneveld, die als protestantse jongeman katholiek werd. Door toedoen van zijn vriend Huub Janssen, een uitgetreden pater, kwam Sonneveld in contact met het katholieke geloof. Op zijn 18e liet hij zich katholiek dopen. Michel van der Plas, de bedenker van het type frater Venantius, vertelt nog eens hoe Sonneveld bijna als deze verwarde geestelijke uit Schin op Geul heeft kunnen optreden voor de Nederlandse bisschoppen tijdens het Tweede Vaticaans Concilie in Rome. Het optreden, een cadeautje van de journalisten aan de bisschoppen voor de fijne samenwerking, was al bijna in kannen en kruiken toen een van de prelaten er een stokje voor stak uit vrees voor boze reacties.

Impresariaat OpusOne komt later dit jaar nog met een tournee met nummers die door Sonneveld beroemd werden gemaakt. Zanger Syb van der Ploeg, bekend van de Friese band De Kast, heeft al zijn medewerking toegezegd. (ANP)

www.eenlevenlangtheater.nl/wim sonneveld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden