Vechtsportbaas Ron Nyqvist sterft door kogels in Osdorp

Het slachtoffer van de schietpartij gisterenmorgen rond kwart voor elf in de Bart Poesiatstraat in Amsterdam-Osdorp is de crimineel Ron Nyqvist (46). Hij was net vrij na een celstraf van twintig jaar voor een dubbele liquidatie. De oud-kickbokser was een bekende in de vechtsportwereld.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Politie bij een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Osdorp waar Ron Nyqvist is doodgeschoten. Beeld anp
Politie bij een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Osdorp waar Ron Nyqvist is doodgeschoten.Beeld anp

Nyqvist (Detmold, Duitsland, 1968) had gehoopt de draad weer op te pakken met zijn vechtgala's als hij uit de gevangenis zou zijn. In de zomer van 2013 blijft hij weg na een proefverlof, maar wordt hij een paar weken later weer gepakt in Salzburg, Oostenrijk.

Een nieuw leven na detentie zit er niet in. Vanmorgen kwam hij door vuurwapengeweld om het leven in een parkeergarage aan de Bart Poesiatstraat in Osdorp. Naast hem lag een vuurwapen. De vrouw met wie hij was, is in verwarde toestand naar een ziekenhuis gebracht. Eén van de scenario's van de recherche is dat Nyqvist zichzelf heeft neergeschoten, laat de politie weten, maar alle mogelijkheden worden nog onderzocht.

Juliëtbende
Nyqvist maakt in de jaren negentig deel uit van de zeer gewelddadige Juliëtbende van drugshandelaren uit Brabant. In 1999 investeert hij met de Amsterdamse vastgoedbaron Willem Endstra (geliquideerd in 2004) in een sportcomplex in Breda, dat hij verhuurt aan twee vrienden: de tweelingbroers Rob en Eric Driesen.

In de nacht van 22 op 23 april 2001 stapt Nyqvist met zijn vriendin Cindy in de Mercedes die hij van Eric Driesen heeft geleend. Onder de auto ontploft een handgranaat. Nyqvist en zijn vriendin hebben het geluk dat ze de portieren nog niet hebben gesloten, waardoor de drukgolf een uitweg vindt en ze lichtgewond raken. Nyqvist breekt vier tenen.

Nyqvist is al eerder beschoten en raakt volledig paranoïde. Zijn excessieve cocaïnegebruik helpt hem niet. Zoals hij later zal zeggen besluit hij niet te rusten voordat hij de aanslagplegers heeft gevonden - en met ze heeft afgerekend. Hij bewapent zich, slaapt wekenlang heel weinig en leeft op de drugs.

Granaat
Gaandeweg bekruipt hem het idee, later de overtuiging, dat de broers Driesen de granaat onder de auto hebben geplaatst. Op 20 mei 2001 bezoekt hij de broers thuis, vangt hij een gesprek op waaruit hij afleidt dat ze hem inderdaad hebben willen liquideren en schiet hij zijn wapen op de tweeling leeg. Om zeker te zijn van hun overlijden, schiet Nyqvist - zoon van een beroepsmilitair - een kogel door het rechteroog als ze op de grond liggen. Nyqvist geeft zich aan bij de politie.

Deskundigen stellen vast dat obsessieve waanbeelden hem parten spelen. In de rechtszaal probeert hij de aanklager aan te vallen, maar wordt tegengehouden. De rechtbank veroordeelt hem tot twintig jaar cel, vooral ook op basis van zijn bekentenissen.

Grote passie
In de gevangenis stort Nyqvist zich weer op zijn grote passie: de vechtsport. Kickboksen, freefight. Kort voor de moorden begint hij Team Golden Glory, dat een ploeg met topvechters moet worden. Als Nyqvist gedetineerd zit, nemen compagnons de leiding van het team van hem over, maar de gevangenisdirecties staan toe dat hij 'zijn' vechters niet alleen ontvangt, maar dat hij zich ook met de gala's bemoeit die Golden Glory organiseert. Het bedrijf staat dan nog steeds op naam van zijn vriendin Cindy. Nyqvists persoonlijke betrokkenheid bij de gala's is geen geheim. Integendeel.

In het programmaboekje van het jubileumgala dat Golden Glory op 17 oktober 2009 houdt in de Amsterdamse Passenger Terminal, aan het IJ, laat hij zich interviewen als de trotse initiator. Dat hij zijn zaken doet vanuit de gevangenis, blijft onvermeld als Nyqvist de samenwerking en solidariteit roemt als de pijlers onder zijn bolwerk.

Alleen de goede verstaander leest tussen de regels door dat Nyqvist de gevechten, zeg, van afstand regelt - als hij verhaalt over het respecteren van zijn vechters in ieder aspect van hun bestaan. 'Ik praat met ze, bel ze, ik spreek ze als ze bij me op bezoek komen. (..) Zij doen het werk in de ring, ik doe het daarbuiten.'

Als deze krant in mei 2010 onder meer over Nyqvists betrokkenheid bij de gala's bericht, zijn de betrokkenen bij Golden Glory daar kwaad over. Zeker als burgemeester Eberhard van der Laan de vechtgala's later uit de stad weert omdat dat volgens hem verzamelplaatsen zijn van zware criminelen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Jorris Verboon
Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden