VEB: Frijns komt met halve maatregelen

DEN HAAG - Strengere maatregelen zijn nodig om toekomstige beloningsschandalen tegen te gaan. Dat stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) woensdag in een reactie op het rapport over naleving van de gedragscode voor goed ondernemingsbestuur van de commissie-Frijns.De VEB steunt de aanbevelingen van Frijns voor zelfregulering wel, maar vindt dat de aanbevelingen niet ver genoeg gaan. Zo pleit de beleggersclub voor een variabele beloning alleen bij beter dan gemiddeld presteren van bestuurders. De VEB vindt dat er ''relatief veel bonus wordt betaald bij een slechte prestatie''.

De VEB betreurt het verder dat het rapport niet ingaat op de problemen die spelen rond de exorbitante beloningen bij overnamesituaties. De belleggersclub verbaast zich er onder meer over dat de commissie niets doet met ''de wildgroei aan vertrekregelingen''.

De VEB is over de naleving van de zogenoemde code-Tabaksblat ook een stuk kritischer dan Frijns. Het gemiddelde nalevingspercentage van de gedragscode komt volgens onderzoek van de club uit op 63 procent. Frijns komt uit op 95 procent naleving.

De commissie-Frijns heeft volgens de VEB 'nuttig werk verricht' in de afgelopen drie jaar. De beleggersclub pleit wel voor ''een nieuwe en daadkrachtige corporate governance commissie die de code verder aan zal moeten scherpen''. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden