VEB en banken eens over World Online

Nina Brink bij de beursgang van World Online op 17 maart 2000. Archieffoto ANPBeeld anp

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de banken die de beursgang van internetbedrijf World Online (WOL) hebben begeleid, zijn het eens geworden over de hoofdlijnen van een schikking. De ongeveer 12.000 bij de VEB aangesloten beleggers in WOL kunnen een bedrag van maximaal 110 miljoen euro verdelen als compensatie voor de schade die is geleden tijdens en na de beursgang. Dat maakte de VEB woensdag bekend.

De VEB onderhandelde met de banken Royal Bank of Scotland (de rechtsopvolger van ABN Amro) en Goldman Sachs. Die banken vertegenwoordigen de andere banken die betrokken waren bij de beursgang van WOL.

De schikking volgt op de uitspraak van de Hoge Raad vorig jaar. Die bepaalde dat WOL en de begeleidende banken voorafgaand aan de beursgang een te rooskleurig beeld hebben geschetst van de waarde en de toekomstverwachtingen van het bedrijf.

WOL ging op 17 maart 2000 naar de Amsterdamse beurs, maar die beursgang liep uit op een totale mislukking waardoor duizenden beleggers werden gedupeerd. WOL-oprichtster Nina Brink verkocht enkele weken voor de beursgang haar eigen belang voor een prijs die veel lager lag dan de introductiekoers.

Later dat jaar werd WOL overgenomen door het Italiaanse Tiscali. Het overnamebedrag was een fractie van de 12 miljard euro die het bedrijf bij de beursgang waard was.

De bij de VEB aangesloten beleggers zullen naar verwachting een schadevergoeding ontvangen die, inclusief een rentecomponent, uitkomt boven het bedrag van het geleden netto koersverlies. Een definitieve overeenkomst zal naar verwachting nog enkele maanden in beslag kunnen nemen, aldus de VEB.

VEB-directeur Jan Maarten Slagter zei verheugd te zijn over de schikking. ''Hier is door de VEB een decennium lang heel hard voor gestreden. Het is bevredigend dat dit nu leidt tot een adequate compensatie, zonder dat we weer jarenlang de juridische molens hoeven te laten draaien.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden