Vaticaan laat voor het eerst relieken Petrus zien

Het Vaticaan toont vandaag voor het eerst de menselijke resten die volgens wetenschappers met een grote waarschijnlijkheid afkomstig zijn van de apostel Petrus. De resten zijn in de vorige eeuw onder de Sint-Pieter in Rome gevonden. De zogeheten relieken van Petrus, de eerste bisschop van Rome, worden tijdens een processie op het Sint-Pietersplein gebracht.

Paus Franciscus gisteren. Beeld ap
Paus Franciscus gisteren.Beeld ap

De relieken zijn te zien tijdens de mis op het plein waarin paus Franciscus het Jaar van het Geloof afsluit. Hij zal dan ook een document, een zogeheten apostolische exhortatie, ondertekenen. In dat stuk, Evangelii gaudium (De vreugde van het evangelie) getiteld, spoort hij de gelovigen aan het geloof uit te dragen.

Franciscus' voorganger, Benedictus XVI, opende het Jaar van het Geloof op 11 oktober vorig jaar. Het was toen precies 50 jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie werd geopend. Die bijeenkomst van alle bisschoppen moest de rooms-katholieke kerk bij de tijd brengen en zou tot en met 8 december 1965 duren.

Met het Jaar van het Geloof wilde Benedictus het geloof van de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld versterken, zodat zij beter opgewassen zouden zijn tegen de secularisatie en de trend dat het geloof steeds meer tot een privézaak wordt gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden