Vaticaan hervormt financiën, honderden verborgen miljoenen ontdekt

Bij hervormingen die de financiën van het Vaticaan transparanter moeten maken, zijn volgens de kerkstaat honderden miljoenen euro's ontdekt die tot nu toe niet op de balansen voorkwamen. 'Het is belangrijk aan te tonen dat het Vaticaan niet bankroet is', schrijft de voorzitter van de financiële autoriteit van het Vaticaan, George Pell, in het tijdschrift Catholic Herald.

Redactie
Het bureau van Paus Fransiscus, met daarop zijn bril. Beeld ap
Het bureau van Paus Fransiscus, met daarop zijn bril.Beeld ap

'Meermalen hebben we ontdekt dat de situatie veel gunstiger is dan het leek, omdat enkele honderden miljoenen op bepaalde rekeningen verstopt stonden en niet op de balansen verschenen.'

De Australische kardinaal Pell kreeg in februari de opdracht meer transparantie aan te brengen in de ondoorzichtige financiën van het Vaticaan. Volgens hem waren die vaak onduidelijk geregeld. 'Congregaties (ministeries), raden en vooral het staatssecretariaat genoten van en verdedigden een gezonde mate van onafhankelijkheid. Problemen werden intern gehouden.' De regels van de moderne boekhouding werden vaak genegeerd.

Het Vaticaan krijgt al langer kritiek over de ondoorzichtigheid van zijn financiële systeem. Sinds het aantreden van paus Franciscus in maart vorig jaar proberen meerdere commissies binnen de kerk hervormingen door te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden