Update

Vaticaan: geen verband schietincident en mis paus

In de buurt van het terrein in het Duitse Erfurt waar paus Benedictus XVI een hoogmis houdt, zijn schoten gelost. Voor zover bekend raakte alleen een bewaakster lichtgewond.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Een schietincident op circa 1 kilometer van de plek waar paus Benedictus XVI zaterdag voorging in de mis, had niets te maken met het bezoek van de kerkvorst aan Duitsland. Dat heeft het Vaticaan zaterdag later weten.

Luchtdrukgeweer
Enkele uren voordat Benedictus XVI in Erfurt voorging in de mis schoot een man vier maal met een luchtdrukgeweer op twee medewerkers van een ingehuurd beveiligingsbedrijf. Niemand raakte gewond.
De politie is een woning in Erfurt binnengevallen. Daar zijn een luchtdrukgeweer en een luchtdrukpistool in beslag genomen.

Een man is aangehouden. Hij is niet de huurder van het pand, maar een in Erfurt geboren man die in Berlijn woont. Hem wordt poging tot het toebrengen van lichamelijk letsel ten laste gelegd. De man ontkent echter dat hij heeft geschoten.

Behoudend
Het bezoek van paus Beneductus XVI aan zijn geboorteland is niet onomstreden. In Berlijn werd afgelopen week gedemonstreerd tegen de komst van de paus. Veel Duitsers vinden de kerkleider te behoudend.

De Rooms-Katholieke kerk ligt ook onder vuur vanwege diverse misbruikschandalen die de afgelopen jaren aan het licht kwamen. Gisteren had de paus een ontmoeting met enkele slachtoffers van het misbruikschandaal. Hij betoonde zich 'beschaamd' voor wat hen is aangedaan.

Dictaturen
De mis op het Domplein in Erfurt in de deelstaat Thüringen werd bijgewoond door ongeveer 30.000 mensen. Benedictus stond stil bij de dictaturen uit het Duitse verleden. Hij prees de gelovigen die standhielden onder het nazisme en het communisme en zich ertegen verzetten.

Na het bezoek aan Erfurt vloog de paus naar Lahr in de deelstaat Baden-Württemberg. Vandaar reist hij naar Freiburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden