Update

Vaticaan blundert rond Hitlerjeugd paus

Benedictus heeft zelf heeft in een boek uit 1996 gesteld dat hij als jongen tegen zijn zin lid van de Hitlerjugend is geweest. Foto EPA Beeld
Benedictus heeft zelf heeft in een boek uit 1996 gesteld dat hij als jongen tegen zijn zin lid van de Hitlerjugend is geweest. Foto EPA

JERUZALEM - In een poging Israëlische kritiek op Benedictus XVI onschadelijk te maken, heeft zijn woordvoerder ongewild de schijnwerpers gezet op het verleden van de paus bij de Hitlerjeugd.

Pater Frederico Lombardi, hoofd van de persafdeling van het Vaticaan, beweerde gisteren eerst dat de paus 'nooit, nooit, nooit' bij de Hitlerjeugd had gezeten, maar moest die opmerking later op de dag terugnemen.

Lombardi kon niet ontkennen dat Benedictus, in Beieren geboren als Joseph Ratzinger, in zijn eigen biografie uit 1997 meldde dat hij als student aan het seminarie, veertien jaar oud, gedwongen werd lid te worden van de Hitlerjeugd.

De latere paus, die als jongeman de antinationaalsocialistische overtuiging van zijn vader deelde, voegde eraan toe dat hij de 'HJ' direct de rug terugkeerde toen hij het seminarie verliet. Wel werd hij later nog ingeschakeld bij de luchtafweer van
het leger; in maart 1945 deserteerde hij.

Lombardi zei bedoeld te hebben dat Benedictus, ondanks zijn lidmaatschap, nooit deelnam aan de activiteiten van de Hitlerjugend. Maar daarmee verdween de fatale woordcombinatie 'paus' en 'Hitler' niet uit de Israëlische publiciteit, wat toch de bedoeling van het Vaticaan moet zijn geweest.

De Duitse jeugd van de paus was ter sprake gekomen, omdat Israëlische critici hem kwalijk namen dat hij maandag in zijn rede in Yad Vashem, het herdenkingscentrum voor de Holocaust in Jeruzalem, geen enkel woord had vuilgemaakt aan zijn eigen afkomst.

''De paus sprak van de zijlijn, als een historicus. Maar met alle respect: wij kunnen de bagage die hij meedraagt niet negeren,'' aldus Reuven Rivlin, voorzitter van het Israëlische parlement.

Benedictus bezocht vanochtend Bethlehem, waar hij werd begroet door de Palestijnse president Mahmoed Abbas. De paus betuigde zijn steun aan een Palestijnse staat en zijn medeleven met de slachtoffers van het Israëlische offensief in Gaza. Hij riep de Palestijnen echter op af te zien van geweld. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden