Vaticaan 'betreurt' uitspraak bisschop

In een artikel op de voorpagina van de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, stond gisteren dat paus Benedictus XVI (foto) 'alle vormen van antisemitisme betreurt, en dat alle rooms-katholieken hetzelfde moeten doen. Foto EPA/Danilo Schiavella Beeld
In een artikel op de voorpagina van de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, stond gisteren dat paus Benedictus XVI (foto) 'alle vormen van antisemitisme betreurt, en dat alle rooms-katholieken hetzelfde moeten doen. Foto EPA/Danilo Schiavella

ROME - Het Vaticaan heeft gisteren officieel afstand genomen van de beweringen van de Britse bisschop Richard Williamson dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog geen sprake is geweest van de uitroeiing van Joden in gaskamers.

Ook zouden er volgens Williamson geen zes miljoen Joden zijn omgekomen tijdens de naziterreur, maar 'tussen de 200- en 300-duizend'. Williamson werd zaterdag bij pauselijk decreet weer opgenomen in de moederkerk, nadat hij twintig jaar geleden werd geëxcommuniceerd omdat hij zijn bisschopswijding zonder pauselijke toestemming had ontvangen van de ultraconservatieve Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre.

In een artikel op de voorpagina van de Osservatore Romano, de krant van het Vaticaan, stond gisteren dat paus Benedictus XVI 'alle vormen van antisemitisme betreurt, en dat alle rooms-katholieken hetzelfde moeten doen. Het artikel beroept zich op de verklaring 'Nostra Aetate' van paus Paulus VI uit 1965, waarin de verhouding van het Vaticaan tot andere godsdiensten wordt uiteengezet.

De uitlatingen van Williamson 'zijn in strijd met deze pauselijke verklaring en dus betreurenswaardig en onaanvaardbaar', aldus de krant. De Duitse bisschoppenconferentie heeft gisteren tegen de uitlatingen van Williamson 'ten sterkste geprotesteerd'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden