Vaten kernafval in duinen bij Petten zijn lek

Vaten met radioactief afval staan bij het ECN in Petten. Foto ANP

PETTEN - Vaten met radioactief afval die in de duinen van Petten liggen opgeslagen, blijken te lekken. Tot twee keer toe is geconstateerd dat vaten die er ondergronds zijn opgeslagen niet meer intact zijn.

De radioactieve inhoud is deels in de betonnen opslagpijpen terechtgekomen. Nuclear Research consultancy Group (NRG) heeft een schoonmaakoperatie voorlopig gestaakt.

Bijna vijftig jaar geleden werd kernafval dat niet bovengronds bewaard kon worden, in de zogenoemde pluggenloods opgeborgen. Onder deze loods zijn betonnen pijpen aangebracht, waar de stalen vaten met kernafval in zijn opgeborgen. De opslagpijpen zijn afgesloten met een plug. Het was de bedoeling dat de opslag hier tijdelijk zou zijn, maar pas sinds kort is er in Zeeland bij Borssele een bunker, de Habog, waar hoogradioactief afval voor honderden jaren gecontroleerd kan worden bewaard.

'Petten' moest veel geld investeren in een installatie die de smerige inhoud van de vaten uit de pluggenloods zou scheiden, zodat afval dat nog hoogradioactief is, naar de Habog kan. Eeuwen opslaan in de Habog is kostbaar. Een flink deel van het afval uit de pluggenloods rust al jaren in de duinbodem en is niet of nauwelijks meer radioactief. Dat materiaal kan naar de opslagplaats voor lichter radioactief afval, ook bij Borssele, die minder geld kost.

In totaal moeten honderden vaten met afval uit de pluggenloods worden 'omgepakt'. De opslagbuizen waar de kapotte vaten uit gehaald zijn, zijn hermetisch afgesloten. Stralingsdeskundigen hebben volgens NRG vastgesteld dat er geen radioactiviteit is vrijgekomen. Het personeel dat de schoonmaakoperatie uitvoerde, zou niet besmet zijn geraakt. Het liep ook niet meer risico dan was ingeschat. Het dikke beton van de buizen voorkomt dat radioactiviteit naar de duinbodem lekt. Deskundigen werken aan een plan om de kapotte vaten naar boven te halen zonder dat de inhoud in de opslagbuizen achterblijft. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.