Vastgoedwereld: 'Kantorenplan gaat niet ver genoeg'

Opluchting in de vastgoedwereld nu Amsterdam de bouw van nieuwe kantoren weer toestaat. Alleen komt de stap veel te laat, zegt de vastgoedwereld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dinsdag presenteerde wethouder Eric van der Burg de lang door de vastgoedwereld gewenste kantorennota waarin de bouwstop voor nieuwe kantoren, die voor grote delen van de stad bestond, wordt opgeheven.

Maar de nota gaat de problemen in Amsterdam volgens de vastgoedwereld de komende jaren niet oplossen. "Het is goed dat de gemeente deze stappen zet, maar de urgentie wordt nog niet genoeg ingeschat."

Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE vraagt sinds 2015 tevergeefs aandacht voor de kantoren­crisis in de stad en de problemen die zijn ontstaan doordat nieuwe kantorenbouw strak aan banden lag. "De komende drie jaar zal dit niets oplossen. De actuele vraag naar kantoorruimte wordt niet beantwoord en de huren zullen veel sterker stijgen dan ze tot nu hebben gedaan."

Daardoor zullen starters, veelal juist de creatieve techbedrijven die Amsterdam zo graag wil trekken, de stad worden uitgejaagd.

De Boer zet vraagtekens bij de bewering dat bedrijven die hierheen komen vanwege de brexit wel een plek vinden in bestaande kantoren of in snel te bouwen nieuwe panden. "Het zal heel lastig worden om in de bestaande markt geschikte ruimte te vinden om gebruikers te faciliteren. Veel organisaties hebben geen tijd om te wachten."

Veel tijd nodig
"De gemeente wil de behoefte aan kantoorruimte de komende drie jaar uit de voorraad bestaande bouwplannen halen, maar in de praktijk heb je veel tijd nodig voor uitgifte van grond en bouwvoorbereidingen."

Zo is in april gestart met de inschrijving voor een kantorenbouw langs de A10 bij de RAI, Kop Zuidas. Nieuwbouw zal er niet voor 2021 gereed zijn.

Maar De Boer is hoopvol voor de toekomst. "Het beleid ziet er voor de lange termijn, na 2020, goed uit. Het flexibel inzetten van de huidige planvoorraad voor nieuwe kantoren is een goed voornemen. Dat geldt ook voor de focus op vijf gebieden. Drie daarvan - Zuidas, Amstel en Sloterdijk - liggen pal bij een station. En het Marineterrein exclusief houden voor topbedrijven is eveneens goed gevonden."

Dat Amsterdam ook Noord naar voren schuift, ligt minder voor de hand. "Sixhaven in Noord kan zeker een kantorenlocatie voor de toekomst worden, maar zonder trekker zal daar niet snel de aandacht naar uitgaan. Je moet een basis hebben."

Kantoorwezen
Dat de gemeente vasthoudt aan de transformatie van kansloze kantoorruimte, is positief. Zo worden nu in Zuidoost en Riekerpolder kantoorwezen verbouwd tot studentencomplex en appartementen, waardoor in die gebieden meteen ook de menging tussen wonen en werken ontstaat.

Hij roemt de keuze om alleen nog kantoren te bouwen in combinatie met woningen en voorzieningen, op plekken met extreem goed openbaar vervoer; precies waar bedrijven nu naar vragen. "Dat Duivendrecht niet meer wordt genoemd als potentiële kantorenlocatie is logisch, gezien de ervaringen in het verleden," zegt De Boer. "De ontwikkeling van dat soort gebieden moet niet starten met de nieuwbouw van kantoren."

Lege vierkante meters

Hoeveel kantoorruimte staat er nu ­eigenlijk leeg in de stad? Volgens de kantorennota is dat 911.000 vierkante meter, 12,8 procent. Maar de vastgoedwereld zit daar procentpunten onder. Rudolf de Boer van CBRE: "Wij komen met gemiddeld 7 procent op een veel lager leegstandsniveau uit." Hij verwacht dit jaar nog onder de 5 procent te zakken.

Het verschil zit, zoals altijd, in de lettertjes. De gemeente rekent alle lege kantoorvloer mee, ook die in gebouwen die niet meer in aanmerking komen voor kantoorgebruik. De vastgoedbranche telt deze niet meer mee, omdat ze rijp zijn voor sloop en ombouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden