Vastgoedbezitter Wallen overgehaald

AMSTERDAM - Twee hoge ambtenaren van het Amsterdamse stadsdeel Centrum hebben vastgoedhandelaar Dirk Holtman ertoe overgehaald bijna al zijn panden op de Wallen te verkopen aan woningcorporatie Ymere.Zij zochten vorige zomer contact met hem, lieten de panden taxeren en overtuigden hem ervan die in de verkoop te doen. Daarna schoof Ymere pas aan tafel.

Dat liet Holtman woensdag weten. Tot nu toe was bekend dat de gemeente betrokken was bij de gesprekken, maar niet dat zij een dergelijke actieve rol heeft gespeeld. ''Als zij het niet zo netjes hadden gedaan, had ik nooit verkocht'', aldus de 60-jarige vastgoedhandelaar over de ambtenaren.

Holtman verkocht onlangs vier panden met prostitutieramen aan het Oudekerksplein en een gebouw met daarin een koffieshop aan de Warmoesstraat voor 6,6 miljoen euro aan Ymere. De overdracht van de gebouwen is eind mei of begin juni. Toch gaan de prostitutieramen aan het Oudekerksplein al eind deze maand dicht, liet de huurder en exploitant ervan weten. Ymere heeft ook hem uitgekocht.

Holtman onderhandelt momenteel nog met de woningcorporatie over de verkoop van twee van zijn panden aan de Lange Niezel. Daarin zitten koffieshops. Die gesprekken bevinden zich in een vergevorderd stadium. Als de vastgoedbezitter ook die gebouwen van de hand doet, heeft hij nog maar één pand over op de Wallen. Het gaat om een onderkomen aan de Damstraat met daarin een souvenirwinkel. Holtman wil dat pand houden.

De gemeente maakte in december haar plannen bekend om het aantal prostitutieramen, koffieshops en gokhallen op de Wallen te verminderen, onder meer om vermeende malafide praktijken als gedwongen prostitutie en het witwassen van geld aan te pakken. Een van de manieren waarop zij dat doet, is het aankopen van panden.

Een zogeheten Bibob-onderzoek naar Holtman leverde overigens niets op. Met zo'n onderzoek kijkt de overheid of een ondernemer zijn vergunningen mogelijk misbruikt voor criminele activiteiten.

In september kocht NV Stadsgoed, een dochteronderneming van woningcorporatie Het Oosten, voor 25 miljoen euro achttien prostitutiepanden met samen 51 ramen van seksbaas Charles Geerts. Burgemeester Job Cohen liet onlangs weten dat sindsdien meerdere seksondernemers op de Wallen hun panden te koop hebben aangeboden aan de gemeente of aan woningcorporaties. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden