Vastgoedbezit prins Bernhard is nóg groter

Het vastgoedimperium van prins Bernhard van Oranje is veel groter dan zijn privébezit van 102 adressen.

Michiel Couzy en Maarten van Dun
De prins investeert vooral in woningen in opkomende gebieden zoals De Pijp en delen van West. Beeld anp
De prins investeert vooral in woningen in opkomende gebieden zoals De Pijp en delen van West.Beeld anp

Uit onderzoek van Het Parool blijkt dat hij ook via bv's vastgoed in handen heeft. In totaal bezit de neef van de koning, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, 590 Nederlandse adressen, waarvan 349 in Amsterdam. Dit zijn huizen, winkels en kantoren.

Hiermee is hij een van de grootste vastgoedbonzen in de stad. Sinds 2010 zit hij met zijn zakenpartners Menno de Jong en Coen Groeneveld in Pinnacle BV. Dat is uitgegroeid tot een projectontwikkelaar van belang, die onder meer de voormalige ING-kantoren aan het Westerpark verbouwt tot woningen. Daarnaast zit hij in appartementen, flats en winkelcentra.

Hogere huizenprijzen
De opkomst van beleggers als de prins, die huizen kopen en verhuren, is onderwerp van maatschappelijke en politieke discussie in de stad. Volgens wethouder Laurens Ivens en een deel van de gemeenteraad leidt deze trend tot nog hogere huizenprijzen en drukken beleggers startende huizenkopers uit de markt.

Als privépersoon investeert de prins vooral in woningen in opkomende gebieden in Amsterdam, zoals De Pijp en delen van West.

Regels omzeilen
Het Parool sprak huurders en belangstellenden voor zijn huizen, die zijn geconfronteerd met voorwaarden in strijd met de Amsterdamse regels. Zo mogen in Amsterdam geen grote groepen meer in één woonhuis zitten. De makelaar stelt constructies voor om deze regels te omzeilen.

Ook betalen de huurders sleutelgeld, hetgeen niet is toegestaan. Bernhard van Oranje laat weten dat hij het beheer van zijn vastgoed heeft uitbesteed aan een professionele partij, die de opdracht heeft dit volgens de regels te verhuren. Geconfronteerd met deze praktijken geeft hij aan onderzoek te doen en maatregelen te treffen.

Lees verder: 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede en Welke morele plicht heeft prins Bernhard?

Lees ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Reactie

Bernhard van Oranje-Nassau laat via zijn woordvoerder weten dat hij het beheer van zijn vastgoed heeft uitbesteed aan een professionele partij, met de opdracht dat volgens de regels te verhuren. Hij is daar verder niet bij betrokken.

Als mede-eigenaar zal hij tot op de bodem uitzoeken of regels worden overtreden en ingrijpen als dat het geval is. Ook zal hij onderzoek doen naar de makelaar met wie huurders contact hebben. Zijn rol is die van passieve in­vesteerder die zijn geld in onroerend goed belegt als pen­sioenvoorziening.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden