Plus

Vastgoedbedrijf wil faillissement Slotervaart beëindigen

Zo spectaculair als het Slotervaartziekenhuis ten onder is gegaan, zo opzienbarend kan het faillissement eindigen: met het terugbetalen van alle schuldeisers. Met behulp van vastgoedbedrijf Zadelhoff.

Bas Soetenhorst
null Beeld anp
Beeld anp

Samenwerking tussen de oud-bestuurders/­eigenaren van Slotervaart en vastgoed­bedrijf Zadelhoff beoogt een einde te maken aan het faillissement van het ziekenhuis. Zadelhoff­directeur Maarten Feilzer ziet weinig beletsels.

U gaat in zee met de zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer.
Feilzer: "We geven MC Slotervaart BV een lening van 45 miljoen euro. Die dient om alle schuldeisers van het ziekenhuis af te betalen. Dan kan het faillissement worden opgeheven en herleeft de bv die het gebouw bezit.

De bv gaat het gebouw verhuren aan zorgpartijen die er al zitten, zoals het Antoni van Leeuwenhoek en bloedlaboratorium Atal Medial. De bedoeling is nog meer huurders te vinden en na aanpassing van het bestemmingsplan ook woningen te realiseren voor medisch personeel."

Wat schiet Zadelhoff ermee op?
"Het geven van de lening is een valide business. En we geloven in het businessplan. We denken dat ze de lening kunnen terugbetalen."

De curator zegt: eerst zien, dan geloven. Hij heeft nog geen plan gezien.
"Het is niet zo complex om de crediteuren te betalen en de bankschulden af te lossen. De ­curator moet kijken of de claims legitiem zijn."

Het gebouw kampt met enorm achterstallig onderhoud, zit vol asbest en moet voor heel veel geld worden vertimmerd.
"Dat klopt, er is een onderhoudsprogramma voor de komende jaren van vele miljoenen. Toch denken we dat als je de hele boedel zou verkopen en de schuldeisers met het bedrag van 45 miljoen zou aflossen, er overwaarde in de boedel is."

"Je hebt de heroïne-bv (MC Slotervaart had een contract met het ministerie van VWS voor de productie van heroïne voor langdurig verslaafden, red.), de inventaris, kunst. En er zit weinig bankschuld op het gebouw, 7 of 8 miljoen. Ik heb nooit begrepen waarom dat zo weinig was. Ik denk dat veel te vroeg de stekker eruit is getrokken. Met het gebouw als onderpand had het ziekenhuis kunnen bijlenen."

Als jullie zo graag het vastgoed willen, waarom hebben jullie dan de curator niet een mooi bedrag geboden? Misschien hadden jullie het voor 30 miljoen kunnen krijgen? Dan was je goedkoper uit geweest zonder Winter en diens partners erbij te halen.
"Dat hebben we geprobeerd. Zodra het faillissement werd afgekondigd, heeft de curator een aantal partijen benaderd voor een doorstart. Wij wilden het gebouw kopen om een doorstart te faciliteren, maar dat traject stierf een stille dood. In januari, toen van een doorstart geen sprake meer was, heeft de curator weer een verkenning van de markt gedaan en boden we weer een navenant bedrag."

"Maar het duurde en duurde maar. Ondertussen begon een veiling van de activa. We wilden snel zijn, want een nieuwe MRI aanschaffen is veel duurder dan de bestaande overnemen. Straks is alles weg."

Veiling gaat door

Een woordvoerder van de curatoren van het failliete MC Slotervaart zegt dat ze het plan van Zadelhoff ‘zeer ­serieus’ nemen, maar dat de reeds begonnen veiling van de inventaris van het ziekenhuis gewoon doorgaat.

Over het verwijt van Zadelhoffdirecteur Maarten Feilzer dat het ondanks een bod in januari op het vastgoed maar niet tot verkoop kwam, stelt de woordvoerder dat dit verband houdt met het voorkeursrecht van de gemeente.

Dat eerste recht op koop stond in de weg dat de curatoren in reactie op het indicatieve bod de ­verkoop in werking konden zetten, aldus de zegsman.

Heeft u niet geaarzeld over samenwerking met Winter?
"Ja, want in de pers wordt hij verguisd. Maar zonder de aandeelhouders is deze constructie onmogelijk. Zij kunnen als enigen een faillissementsakkoord sluiten met de schuldeisers. Als je objectief naar de zaak kijkt, denk ik dat je Winter niet veel kunt verwijten."

De zorgverzekeraars stopten de financiering, toen ging het ziekenhuis failliet. En we hebben afgesproken dat er een andere bestuurder komt die de dagelijkse leiding krijgt. De aandeelhouders blijven op de achtergrond.

Zadelhoff wil medeaandeelhouder worden in MC Slotervaart BV. Daarvoor is toestemming van de gemeente ­nodig, die een voorkeursrecht heeft op het pand.

De gemeente is bezorgd over Winters rol.
"Zoals gezegd, ik denk dat hem weinig valt te verwijten. Ik mag hopen dat de gemeente hem niet op een zwarte lijst heeft staan. Bovendien gaat de vennootschap zelf geen zorg leveren. Winter is in feite alleen aandeelhouder van een bv die een gebouw verhuurt."

Lees meer over het faillissement in het Dossier MC Slotervaart

Maarten Feilzer van Zadelhoff vastgoed. Beeld Marc Driessen
Maarten Feilzer van Zadelhoff vastgoed.Beeld Marc Driessen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden