Vastgoedbedrijf Camelot buit studenten uit voor een kamer
Camelot Vastgoedbeheer BV buit volgens vakbonden jongeren uit met een combinatie van tijdelijke woningverhuur en onderbetaald werk.
In Amsterdam verhuurt het vastgoedbedrijf voor ruim 350 euro per maand kamers aan studenten in het bijna lege verpleeghuis Sint Jacob in de Plantage Middenlaan. Camelot eist dat zijn huurders daar ook vrijwilligerswerk doen. De 2,50 euro per uur die daarvoor wordt betaald, wordt verrekend met de huur. Dit blijkt uit verklaringen van huurders, huurdersorganisaties en vakbonden.
Volgens de FNV worden de studenten zo vijf tot tien euro per uur onderbetaald. Het verschil met een normaal uurloon dient volgens de vakbond bij de kamerhuur te worden opgeteld. Bij vijftien uur werk per maand komt de 'werkelijke' huur volgens die berekening al snel boven vijfhonderd euro uit.
De maatschappelijke taken die de studenten moeten uitvoeren, variëren van boodschappen doen voor de demente bewoners tot nachtdiensten achter de balie - en vooral die laatste leiden tot veel ophef.
'Camelot zoekt de grenzen op'
Robbert Coenmans van FNV Jong is verrast door de voorwaarden. 'Camelot is een creatief en verfrissend bedrijf dat nieuwe woonvormen bedenkt. Maar wooncontracten verbinden aan verplicht vrijwilligerswerk gaat te ver. Studenten moeten studeren en kunnen dat niet doen als zij zware nachtdiensten draaien.' Hij vraagt zich af of jongeren de verantwoordelijkheid voor demente bewoners aankunnen.
Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen zegt dat de combinatie funest is. 'Als maatschappelijk werk contractueel wordt verbonden aan huisvesting, is geen sprake van vrijwilligerswerk.' De jongeren zeggen dat zij door te weigeren huisuitzetting riskeren. Heijkamp: 'Dat is gedwongen winkelnering.'
'Wij kennen Camelot als een bedrijf dat van huurders allerlei tegenprestaties vraagt. Ze worden daarmee getransformeerd tot onderbetaalde hulpverleners en bewakers. Er zijn klachten geweest van tijdelijke huurders in Zaandam die van Camelot vloeren uit woningen moesten halen, terwijl er asbest in de huizen zit. Camelot zoekt grenzen op.'
'Geen enkele vorm van dwang'
Bob de Vilder, medeoprichter van Camelot en marketingman van het bedrijf, zegt dat de verhuur van woonruimte in zorgcentra een nieuwe activiteit van de onderneming is. Hij onderstreept met klem dat de studenten in Sint Jacob 'puur vrijwilligerswerk' verrichten. 'Er zit geen enkele vorm van dwang aan.'
De Vilder erkent wel dat de huurders er niet kunnen wonen als zij geen maatschappelijke taken accepteren. Toch vindt hij dat gesproken kan worden van vrijwillige bijdragen. 'Als jongeren het werk niet willen doen, kunnen zij op meer dan tweehonderd plekken van ons terecht waar die combinatie niet wordt gemaakt. Maar als je inschrijft voor een kamer in Sint Jacob, weet je dat het erbij hoort dat je iets doet. En dan ga je bnijvoorbeeld een wandelingetje maken met een oudere medebewoner.'
De Vilder spreekt van een nieuwe trend. Hij zegt dat woningcorporatie Eigen Haard voor het eerst de combinatie wonen en werk introduceerde. Eigen Haard bevestigt diverse vergelijkbare projecten uit te voeren met de stichting Vooruit, onder meer in de Kolenkitbuurt. 'Maar we vermijden natuurlijk situaties van dwang en onderbetaling,' aldus de woordvoerder.
Lees vandaag (25-4) meer in Het Parool: 'Als ik in de nacht moet werken, kan ik niet naar college'