Vastgoed-criminelen aangepakt

DEN HAAG - Het kabinet werkt aan een harde aanpak van criminaliteit in de vastgoedwereld. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft een offensief aangekondigd dat criminelen uit de sector moet bannen. Notarissen spelen daarin een belangrijke rol.

Hirsch Ballin zei dat gisteren in het tv-programma Buitenhof. Hij neemt samen met de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken een reeks maatregelen om bijvoorbeeld witwassen en fraude tegen te gaan.

De controle op de vastgoedwereld wordt verscherpt. Daarnaast wil het kabinet de sector minder ondoorzichtig maken. Makelaars, taxateurs en notarissen moeten daartoe laten zien dat ze integer te werk gaan en meer inzicht geven in hun werkwijze. De dienstverleners zullen moeten helpen bij de bestrijding van hypotheekfraude.

De sector is gevoelig voor misbruik, mede door de vele miljarden die erin omgaan. De afgelopen jaren raakte de sector vaak in opspraak, recentelijk nog door een omvangrijke vastgoedfraude waarbij Philips Pensioenfonds betrokken was. Door de ondoorzichtigheid van de sector is de pakkans laag.

Om dat te veranderen gaan het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, financiële opsporingsdiensten en de politie ook nauwer samenwerken. Dat zal gebeuren in het Vastgoed Intelligence Centre, dat binnenkort opgericht wordt.

Een nieuw waarschuwingssysteem moet notarissen helpen bij de aanpak van zogenoemde ABC-transacties, waarbij een pand snel en met enorme winsten van eigenaar wisselt. Het Kadaster zal notarissen een seintje geven als het deze constructie ontdekt. Notarissen zelf moeten de autoriteiten inzage geven in hun dossiers, als ze daar om vragen. Dat betekent een inperking van hun verschoningsrecht.

Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (Boom) is uitgebreid tot 75 man om de winsten die criminelen maken met vastgoedhandel, af te pakken. De Fiod-ECD heeft meer mankracht voor witwasonderzoeken. (ANP)

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden