Vasten geeft geen 'diepere inzichten', het enige wat het teweegbrengt is honger

Er zijn nu heel wat mensen in Nederland die overdag niets eten. Ze vasten. Zij doen dat niet alleen omdat hun geloof dat voorschrijft, maar ook omdat ze menen dat niet eten je geest verruimt, of verdiept, of schoont. Anders gezegd: dat vasten je mentale gezondheid ten goede komt.

Waarom geloof ik dat niet?

Of het een argument is, weet ik niet, maar ik ben zelf iemand die mentaal bijkans ernstig gestoord kan raken als er niet wordt gegeten en gedronken. In de ogen van de vasters zal ik vermoedelijk later in het hellevuur ernstig worden gestraft, maar dat kan mij nu niets schelen, want ik wil eten. En drinken! Vooral veel alcohol ook! ('Nee, schenkt u rustig nog maar eens bij!')

Wat ik wel eens bedenk, is het volgende: stel dat die mentale gezondheid van de vasters zo goed is, waaraan kan ik dat dan merken?
In de artistieke en wetenschappelijke kringen waarin ik wel eens verkeer, ken ik niemand die vast of mensen die beweren dat ze door vasten Diepere Inzichten hebben gekregen.

Ik weet ook niet wat dat zijn, Diepere Inzichten. Wat zie je dan dieper? Dat de wereld niet deugt? Dat je vriendelijker zou moeten zijn? Dat je geen geweld moet gebruiken? Dat je niet moet roven en stelen, laat staan moorden? Eigenlijk weet ik dat al sinds mijn tiende. Maar wat ik ook zeker weet, is dat ik de onderbouwing van mijn normen en waarden altijd heb verfijnd tijdens diners en drinkgelagen in cafés.

Sterker: ik durf de stelling aan dat verschillende denkbeelden die ons vooruit hebben geholpen, zijn ontstaan in koffiehuizen en salons.
Ik zal wat noemen: de ideeën van de Verlichting zijn ontstaan in de salon van D'Holbach, waar ook D'Alembert en Voltaire aanwezig waren. Later in Wenen kwamen alle grote geesten bij elkaar in Café Central: van Freud tot Schumpeter, van Karl Kraus tot Wittgenstein. En weer veel later waren het Sartre en De Beauvoir die hun existentialisme verbaal fijnslepen in Les deux Magots of La Coupole of in café de Flore.

Van al deze mensen heeft alleen Wittgenstein gevast, maar die werd dan ook christelijk.

Vasten geeft dus geen Diepere Inzichten. Het schoont ook de geest niet.
Het enige wat vasten teweegbrengt, is honger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden