Vaste klant zamelt 15.000 euro in voor The Seafood Shop

De crowdfundingsactie voor The Seafood Shop in de Leidsestraat is een doorslaand succes. “We zijn buitengewoon overweldigd door alle steun,” zegt eigenaar Pepijn de Visscher. 

The Seafood Shop Beeld Carly Wollaert
The Seafood ShopBeeld Carly Wollaert

De eigenaren willen het geld gebruiken om te procederen tegen een besluit van de gemeente. De viswinkel aan de Leidsestraat moet stoppen met de verkoop van vis die meteen wordt opgegeten, zoals kibbeling en haring. In stadsdeel Centrum mag namelijk alleen vis worden verkocht om mee naar huis te nemen. Het stadsdeel wil zo voorkomen dat winkels zich te veel op toeristen richten en minder op buurtbewoners. 

“We gaan sowieso procederen, ongeacht of het streefbedrag gehaald wordt of niet,” zegt De Visscher. Indien nodig legt de viswinkel het resterende bedrag in uit eigen zak. “Na zoveel steun willen we mensen ook niet teleurstellen door nu te stoppen.” 

Volgens de advocaat van de familie, Raoul Meester, heeft hun procedure een grote kans van slagen. “Het valt in onze ogen juridisch moeilijk vol te houden dat een viswinkel de bestemming ‘fastfood’ moet hebben in plaats van ‘detailhandel’.” Hij verwacht dat de rechtbank zal oordelen dat het eten van een harinkje wel is toegestaan.

Vaste klant 

Na het besluit van de gemeente wilde de familie De Visscher de winkel in eerste instantie sluiten. Maar na hartverwarmende reacties uit de buurt besloten de eigenaren het er toch niet bij te laten zitten.

Vaste klant Erwin Bakkum zette de crowdfundingsactie op. In eerste instantie wilde hij 50.000 euro ophalen, maar na een eerste tijdsinschatting van de advocaat is het doel aangepast naar 30.000 euro. De teller staat inmiddels op bijna 15.000 euro. 

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten doneerde dinsdag nog een bedrag van 1000 euro. De vereniging vreest dat het besluit van de gemeente ertoe leidt dat geen enkele viswinkel zich nog kan vestigen in het centrum. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden