Update

Varkensgriep komt dichterbij

Ook in Duitsland zijn mensen met het virus besmet. Foto EPA

DEN HAAG - Ook in Duitsland is de varkensgriep opgedoken. Het gaat om een patiënt uit de buurt van de stad Regensburg.In elf Europese landen worden in totaal 59 zieken nauwlettend in de gaten gehouden, omdat zij besmet zouden kunnen zijn met het virus van de varkensgriep.

Tot nog toe zijn vijf mensen zeker daarmee besmet: behalve de Duitser ook twee Spanjaarden en twee Schotten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigde dat zich ook buiten Mexico besmettingen voordoen. In New York bleken studenten die niet naar Mexico waren geweest, de varkensgriep te hebben, wat betekent dat ze door teruggekeerde klasgenoten zijn aangestoken. De kans op een wereldwijde epidemie, een pandemie, neemt hierdoor toe, aldus de WHO.

Buiten Europa is de varkensgriep alleen met zekerheid vastgesteld in Mexico, de VS, Canada, Israël en Nieuw-Zeeland. De verdachte gevallen in de EU zijn vooral te vinden in Groot-Brittannië (23) en Spanje (19), en daarnaast in Denemarken, Zweden, Griekenland, Duitsland, Tsjechië, Italië, Ierland, Frankrijk en Polen.

De Europese Unie probeert paniek in Europa te voorkomen. "We moeten de situatie zeker niet onderschatten, maar we moeten ook niet in paniek raken," zei Andrallou Vassiliou, de Europese commissaris voor Volksgezondheid gisteren. Morgen komen de ministers van Volksgezondheid in Luxemburg bijeen voor spoedberaad.

De EU is in overleg met de farmaceutische industrie over de vervaardiging van antivirale medicijnen om de ziekte nu te onderdrukken, en vaccins om toekomstige besmetting te voorkomen. Volgens een functionaris van de Europese Commissie hebben de EU-landen samen slechts genoeg antivirale medicijnen, zoals Tamiflu, om circa zestien procent van de Europese bevolking bescherming te bieden.

Nederland heeft ruim 4,5 miljoen doses, wat genoeg zou moeten zijn, omdat volgens deskundigen nooit meer dan circa dertig procent van de bevolking ziek zal worden. In heel Europa zou dus tweemaal meer medicijnen beschikbaar moeten zijn, maar er zijn landen die vrijwel niets hebben.

Morgen bespreken de EU-ministers of de medicijnen niet beter verdeeld moeten worden. Plannen om te komen tot een Europese noodopslag van dit soort medicijnen, zijn enkele jaren geleden op niets uitgelopen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden