Update

Varkensgriep eist tientallen levens in Mexico

Als voorzorgsmaatregel hebben de autoriteiten alle grote openbare evenementen in Mexico-stad afgelast. Foto AP Beeld
Als voorzorgsmaatregel hebben de autoriteiten alle grote openbare evenementen in Mexico-stad afgelast. Foto AP

MEXICO-STAD - Mexico gaat op grote schaal mensen vaccineren tegen varkensgriep, nu een nieuwe variant van de ziekte is opgedoken. De Mexicaanse minister van Gezondheid José Angel Córdova liet vrijdag weten dat de varkensgriep zeker twintig levens heeft geëist en dat mogelijk nog eens veertig mensen aan de ziekte zijn bezweken.

De bewindsman voegde eraan toe dat in heel Mexico ruim duizend mensen zijn besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO had eerder al gesteld dat mogelijk zestig mensen door varkensgriep zijn omgekomen.

Een WHO-woordvoerster zei dat het virus vooral in Mexico-stad slachtoffers heeft gemaakt. Ook in de stad San Luis Potosí in Centraal-Mexico overleden enkele personen aan de varkensgriepvariant.

In de Verenigde Staten gaat het vooralsnog om acht gevallen van besmettingen in Californië en Texas. Amerikaanse wetenschappers stellen dat het griepvirus, dat normaal gesproken alleen dieren treft, een nieuw subtype is van het Influenza A-virus H1N1. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektecontrole en -preventie (CDC) zei dat het vermoedelijk te laat is om de uitbraak binnen de perken te houden.

De Mexicaanse autoriteiten beginnen een grootschalige vaccinatiecampagne tegen de varkensgriep. De campagne is gericht op alle inwoners van de miljoenenstad die nog niet zijn ingeënt met de gangbare antigriepvaccins.

Als voorzorgsmaatregel hebben de autoriteiten alle grote openbare evenementen in Mexico-stad afgelast. Ook zijn de lessen vrijdag geschrapt van 7,5 miljoen scholieren en studenten in Mexico-stad en de deelstaat Mexico. Verder hebben de autoriteiten geadviseerd geregeld de handen met zeep te wassen en uit de buurt te blijven van mensen met ademhalingsproblemen. Minister Córdova zei dat het niet nodig was de grenzen te sluiten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft vooralsnog geen negatief reisadvies voor Mexico. ''Mocht het nodig zijn, dan wijzigen we het advies'', liet een woordvoerder weten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert reizigers die vanaf 17 april teruggekomen zijn uit Mexico en binnen vier dagen minimaal 38,5 graden koorts hebben ontwikkeld, zich te melden bij de GGD.

Viroloog Ab Osterhaus van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en het Nationaal Influenza Centrum zei dat de reikwijdte van de griep nog niet duidelijk is. ''Het kan een storm in een glas water zijn, maar het zou ook kunnen leiden tot een pandemie. We zijn alert.''

Volgens Osterhaus volgt de WHO de ontwikkelingen nauwgezet. ''De vraag is of dit type virus H1N1 overdraagbaar is van mens tot mens. Mensen zijn volgens de viroloog al eens eerder besmet geraakt met het varkensgriepvirus. In 1976 was er een uitbraak, maar die stopte op een gegeven moment. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden