Vangnet kost Nederlandse banken 4,5 miljard

De Nederlandse banken zullen ongeveer 4,5 miljard euro moeten bijdragen aan het Europese resolutiefonds, het vangnet voor zwakke banken. Deze schatting doet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), bevestigde een woordvoerder vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

De bijdrage komt neer op een jaarlijkse storting van zo'n 560 miljoen euro. Beeld anp
De bijdrage komt neer op een jaarlijkse storting van zo'n 560 miljoen euro.Beeld anp

De bijdrage komt neer op een jaarlijkse storting van zo'n 560 miljoen euro. De Europese ministers van Financiën besloten onlangs dat de Europese banken vanaf 2015 acht jaar de tijd krijgen om het fonds te vullen met 55 miljard euro. Het vangnet kan worden aangesproken voor kosten die niet worden gedekt als een bank failliet gaat.

De Duitse banken zijn jaarlijks ongeveer 1,9 miljard euro kwijt aan het fonds, schreef de Duitse zakenkrant Handelsblatt gisteren. Nederlandse banken betalen sinds 2012 ook een bankenbelasting van 600 miljoen euro. Die heffing is ingevoerd om bij te dragen aan het herstel van de financiële stabiliteit. Maar de banken kunnen daardoor lastiger de gewenste financiële buffers opbouwen, stelt de NVB.

Ook de kredietverlening van banken komt volgens de branchevereniging verder onder druk te staan, terwijl nieuwe en strengere regelgeving de uitleencapaciteit al beperken. Het is nog onduidelijk of de jaarlijkse bijdrage aan het resolutiefonds de bankenbelasting in Nederland gaat vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden