Aldus

Vandaag herdenken we de dieren in de bio-industrie

Het is de Dag van het kweekdier. Fractieleider Johnas van Lammeren (46), van de Partij voor de Dieren in Amsterdam, adviseert: geen haring. 

Op de Dag van het kweekdier staan we stil bij de dieren die in de bio-industrie levenBeeld Shutterstock

Kende u de Dag van het kweekdier eigenlijk?

“Jazeker, die bestaat sinds 1983. In goed Nederlands noemen we het de Dag van het gehouden dier, of de Dag van het dier in de bio-industrie, of de Dag van het dier in de veeteelt. In elk geval is het de dag voor dieren die in de intensieve veehouderij groeien.”

Een dag die nog even aan z’n naam moet werken, allicht. Wat is het ­verschil met Dierendag?

“Dat is de dag waarop mensen hun huisdier een extra aai geven. Op 2 oktober staan we stil bij de 500 miljoen dieren die alleen al in Nederland in de bio-industrie leven, de ­dieren die in het verborgene bestaan, die we nooit zien tot ze op ons bord ­liggen.”

Deze dag is ook de geboortedag van Mahatma Gandhi. Was Gandhi ook tegen kweekdieren?

“Van Gandhi is de uitspraak dat de mate van beschaving van een samenleving kan worden afgemeten aan de manier waarop ze met dieren omgaat. Hij was vegetariër, dus het zou mooi zijn om geen vis of vlees te eten vandaag. Morgen mag ook.”

Ook geen harinkje? We zijn toch in Nederland?

“Geen vis of vlees eten is beter voor je lichaam, voor het dierenwelzijn en voor de planeet. Dat zeg ik zonder opgeheven vinger, want dat werkt niet. De gemeente Amsterdam geeft het goede voorbeeld met het ‘Carnivoor? Geef het door!’-beleid op recepties (geen vlees en vis, tenzij je erom vraagt). Dat overleef je hoor, een vegetarische bitterbal. Het bedrijfsleven zou het tot voorbeeld kunnen nemen.”

Wat eet u vanavond?

“Woensdag, hmm. Fractiebijeenkomst, dat betekent een plantaardige soep met een stuk brood.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden