Vanavond valt het doek voor Marts Avondetappe

Mart Smeets kondigde eind juni aan dat hij volgend jaar met pensioen gaat en dat het televisieprogramma De Avondetappe tijdens de Tour de France dit jaar het begin vormt van zijn 'afscheidstournee'. Vanavond is het dan zover, de laatste Avondetappe is een feit en dat vindt Mart 'best een gek idee'.

Mart Smeets aan tafel met zijn gasten in De Avondetappe. Beeld ANP Kippa
Mart Smeets aan tafel met zijn gasten in De Avondetappe.Beeld ANP Kippa

Het programma wordt sinds 2003 tijdens de Tour de France dagelijks op de late avond uitgezonden. Smeets is al die jaren de presentator geweest. Vanavond valt het doek voor zijn Avondetappe, want het programma keert zonder Smeets niet terug op de buis. 'Het is een gekke gedachte dat we vanavond voor de laatste keer op dit piepkleine pleintje staan', aldus de presentator. De NOS komt volgend jaar overigens wel terug met een programma rond de Tour, maar hoe dit er precies gaat uitzien en wie het gaat presenteren is nog niet duidelijk.

Geraniums
Smeets wil zelf niet spreken van de term 'pensioen'. Hij is namelijk helemaal niet van plan achter de geraniums te gaan zitten. 'Ik wil gewoon doorwerken en dat gebeurt ook'. De Olympische Spelen in Londen worden zijn laatste klus in vaste dienst, daarna blijft hij als freelancer werkzaam voor de NOS.

Haat en liefde
Het naderende vertrek van Smeets heeft tot veel commotie geleid. De presentator wordt zowel gehaat als aanbeden. De reacties op zijn pensioen lopen dan ook uiteen van mensen 'die al jaren op zijn vertrek zitten te wachten' tot fans van het eerste uur 'die niet weten wie vakman Smeets zou moeten vervangen'. Hoe dan ook, Smeets zijn stijl is voor menig bn'er bron van inspiratie. Zo imiteerde Carlo Boszhard hem in het televisieprogramma De TV Kantine en zijn op de twitterpagina van Nico Dijkshoorn veel imitaties van Smeets te lezen.

Liefhebbers roemen zijn liefde voor de sport en hoe hij dit weet over te brengen op anderen. Critici vinden dat hij te veel laat merken dat hij bijzondere relaties heeft met sommige van zijn gasten in De Avondetappe en daardoor niet kritisch genoeg is. Ook zou Smeets soms meer aan het woord zijn dan zijn gasten zelf.

Kledingkeus
Zit Mart aan de schaatsbaan altijd in Noorse truien in felle kleuren en drukke motiefjes, in De Avondetappe is het elke dag weer afwachten welke blouse hij nu weer aanheeft. De presentator zal nooit de titel 'beste geklede man van Nederland' ontvangen, maar dat lijkt hem ook weinig te interesseren. Op Twitter is zijn kledingkeuze elke avond onderwerp van gesprek. Twitteraars zijn steevast benieuwd naar welke clownsblouse 'De Mart' nu weer heeft aangetrokken.

Concurrentie
Geliefd of niet, gevoel voor stijl of niet, feit is dat Mart drie weken lang met zijn Avondetappe de concurrenten van Tour du Jour heeft weten te verslaan. Avond aan avond trok de NOS meer kijkers dan RTL. Hoewel RTL vaste gast Gert Jakobs tot nieuwe knuffelheld van Nederland wist te bombarderen, lukte het niet om vakman Smeets van zijn troon te stoten.

De laatste Avondetappe van Mart Smeets begint vanavond rond 22.45 uur. Te gast zijn wielrenners Joost Posthuma en Rob Ruijgh, Renate Verhoofstad en Michael Boogerd. Morgen, tijdens de laatste dag van de Tour de France, is er een 'Middagettape' en blikt Smeets zoals elk jaar terug op de Tour en heeft hij interviews met verschillende mensen uit de wielerwereld.

Smeets in clownsblouse. Beeld ANP Kippa
Smeets in clownsblouse.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden