Vanavond herdenking 10 jaar Schipholbrand

Hoe is het om tien jaar na de Schipholbrand vluchteling te zijn? Om die vraag draait het vanavond tijdens een symposium in Badhoevedorp. Op 27 oktober 2005 kostte een brand in een detentiecentrum bij Schiphol aan elf illegalen het leven.

Monument in Schiphol-Oost voor de 11 slachtoffers van de Schipholbrand. Beeld ANP
Monument in Schiphol-Oost voor de 11 slachtoffers van de Schipholbrand.Beeld ANP

Voorafgaand aan het symposium is er een herdenking in Oude Meer, vlak bij de plek waar het decentiecentrum stond. De namen van de elf slachtoffers worden genoemd en de directeur van Amnesy International Nederland houdt een toespraak.

De instantie Vluchtelingen in Haarlemmermeer grijpt de herdenking aan om in gesprek te gaan over de vluchtelingen die nu in Nederland zijn. Tijdens een symposium in de Pelgrimskerk in Badhoevedorp staan vragen centraal als: Met welk recht mag iemand vluchten en in Nederland zijn? En: Mogen mensen zonder papieren opgesloten worden?

Na de Schipholbrand in 2005 kwam er veel kritiek op de behandeling van vluchtelingen en illegalen in Nederland. Het detentie- en uitzetcentrum in Schiphol-Oost voldeed niet aan de eisen van brandveiligheid. Uiteindelijk traden minister Donner en burgemeester Fons Hertog af, na een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

300 illegalen
Bij de brand, die iets voor middernacht op 26 oktober 2005 uitbrak, kwamen 11 mensen om het leven, 15 raakten gewond. Vermoedelijk werd de brand aangestoken door één van de gedetineerden. Er zaten op dat moment bijna 300 illegalen in het complex in afwachting van hun uitzetting.

Tijdens het symposium zullen onder andere een medewerker van Amnesty, vluchtelingenadvocaat Pim Fischer en wethouder Tom Horn van de Haarlemmermeer spreken. Daarna volgt een discussie, waarbij ook de zaal mag meedoen.

Meer info over de herdenking (aanvang 19.00 uur) en het symposium (aanvang 20.00 uur) is te vinden op de Facebookpagina van Vluchtelingen in Haarlemmermeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden