Vanaf vandaag 4G in Amsterdam en noorden Randstad

Maandag schakelt KPN het eerste grootschalige 4G-netwerk voor consumenten in Nederland in. Eerder liet het telecombedrijf al weten dat klanten die het netwerk willen gebruiken een nieuw abonnement moeten afsluiten.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Het 4G-netwerk is nu actief in Amsterdam en het noorden van de Randstad. Als alles naar plan verloopt, volgt de rest van Nederland snel. KPN wil in de zomer van 2014 een landelijk dekkend netwerk hebben, andere providers willen eind 2014 zo ver zijn.

Met 4G kan zo'n tien keer sneller mobiel worden gesurfd dan nu het geval is. Daarvoor moet de gebruiker wel een toestel hebben dat geschikt is voor 4G. Van de smartphones die nu op de markt zijn, voldoen alleen de Nokia Lumia 920 en 820 aan die eis.

1,4 miljard euro
KPN legde halverwege december bijna 1,4 miljard euro neer voor frequenties die geschikt zijn om 4G aan te bieden. Dat is een bijzonder grote investering, stelde topman Eelco Blok bij de 4G-lancering maandag in de Amsterdamse zendmast van KPN. 'We hadden liever minder betaald. Maar we vinden het nu vooral heel belangrijk dat we 4G als eerste op de markt hebben weten te brengen.'

Blok gaf aan dat KPN zich een jaar geleden al voornam om de nieuwe 4G-technologie zo snel mogelijk na de telecomveiling in de lucht te krijgen. 'Daarbij hebben we goed gekeken naar bedrijven op markten waar 4G eerder werd geïntroduceerd, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.' KPN wil uiteraard ook nieuwe klanten strikken met 4G. Hoeveel nieuwe klanten het voormalige staatsbedrijf denkt te kunnen strikken, wilde Blok echter niet zeggen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) activeerde samen met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan het 4G-netwerk en benadrukte het belang van een goede telecominfrastructuur voor de Nederlandse economie. 'Een kwart van onze economische groei is gerelateerd aan telecommunicatie', stelde hij. 'Het nieuwe KPN-netwerk legt een extra stevige basis onder die groei.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden