Vanaf november alleen nog zelfdovende sigaret in EU

Vanaf 18 november dit jaar mogen in alle landen van de Europese Unie alleen nog zogenoemde zelfdovende sigaretten worden verkocht. De winkeliers moeten daarvoor zorgen. Brancheorganisatie NSO had liever gezien dat de EU deze maatregel aan de fabrikanten had opgelegd.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

'Het was makkelijker geweest als ze hadden gezegd dat fabrikanten vanaf bijvoorbeeld 1 oktober uitsluitend die sigaretten mochten produceren', zei een woordvoerder van de organisatie vandaag. 'De last ligt nu bij de ondernemer.'

Brandveiligheid
De zelfdovende sigaret moet de brandveiligheid vergroten. Door een soort brandgang in het papier van de sigaret, gaat die sneller uit als er niet meer aan getrokken wordt. Fabrikanten stellen dat het de smaak niet verandert.

Overgangsregeling
De bedrijfstak pleitte eerder dit jaar voor een soort overgangsregeling. Maar omdat het alle Europese landen betreft en de branche allang op de hoogte was van de aanstaande maatregel, voelde het ministerie van VWS daar niet voor.

Verantwoordelijk
De NSO heeft daarop aan de groothandel en de fabrikanten laten weten dat de brancheorganisatie hen ervoor verantwoordelijk houdt dat de goede sigaretten vanaf 18 november in het schap liggen. 'We hopen ook op een soepele teruggaveregeling vanuit de groothandel.' Er zullen altijd pakjes 'oude sigaretten' overblijven.

LIP
Marlboro-maker Philip Morris produceert de LIP-sigaretten, zoals ze heten, al. De afkorting staat voor Lower Ignition Propensity. 'In Finland, Australië en Canada verkopen we ze al', liet een woordvoerster weten.

Het productieproces van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom wordt nu aangepast voor het maken van de nieuwe sigaretten. De extra kosten zijn volgens de fabrikant 'handelbaar'. Of sigaretten hierdoor duurder worden, wil het bedrijf uit het oogpunt van concurrentie niet zeggen.

Philip Morris benadrukt dat de LIP-sigaretten niet 'brandveilig' zijn. 'Rokers moeten zich ervan bewust zijn dat elke brandende sigaret bij onzorgvuldigheid brand kan veroorzaken, ook de LIP-sigaret.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden