Vanaf april fietspad verboden voor snorscooters

Vanaf 8 april 2019 zijn scooters niet langer welkom op de meeste fietspaden binnen de ring A10.

Ruben Koops
null Beeld Roï Shiratski
Beeld Roï Shiratski

Met dit verkeersbesluit dat de gemeente Amsterdam maandag publiceerde in de Staatscourant, is de beslissing op een haar na definitief. Tegenstanders krijgen nog zes weken de tijd om naar de rechter te stappen, anders wordt het besluit onherroepelijk.

Eindelijk, zullen veel fietsers verzuchten. Al sinds 2011 doen Amsterdamse wethouders pogingen om snorfietsen, scooters die begrensd zijn op 25 kilometer per uur, naar de rijbaan te verbannen.

Op het steeds drukker wordende fietspad zorgen deze gemotoriseerde tweewielers voor veel overlast. Niet alleen door het snelheidsverschil met fietsers, maar ook door de groei van het aantal snorscooters van 11.000 in 2008 naar 35.000 dit jaar.

Risico op letsel
Bovendien rijdt 87 procent van de scooters te hard. De verwachting is dat het aantal ernstige verkeersslachtoffers met 261 daalt door de maatregel.

null Beeld afp
Beeld afp

De verplaatsing naar de rijbaan heeft lang geduurd, omdat eerst een helmplicht moest worden ingevoerd. Zonder helm zouden de bestuurders van scooters een verhoogd risico op letsel lopen tussen het autoverkeer.

Het kostte jaren lobbywerk voordat Amsterdam de Tweede Kamer ervan overtuigd had dat dit noodzakelijk was. Bij wet is nu geregeld dat gemeenten de keuze krijgen of zij een lokale helmplicht voor de snorscooter willen invoeren. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die hiervan gebruik maakt.

95 euro boete
Met de helmplicht in de hand neemt wethouder Sharon Dijksma nu het besluit om snorfietsen per 8 april volgend jaar te verbieden van het fietspad. Wie het verbod na die datum overtreedt, kan een boete krijgen van 95 euro. Uitgezonderd zijn de fietspaden langs drukke autowegen, zoals de Wibautstraat, de De Ruijterkade en de Stadhouderskade.

Alle eigenaren van een snorfiets krijgen de komende tijd een brief, met daarin de aankondiging van de nieuwe verkeersregels. Rond ringweg A10 komen bij fietspaden nieuwe onderborden, met de tekst "Snorfietsen niet toegestaan."

De Fietsersbond had het liefst gezien dat de maatregel ook buiten de ring werd ingevoerd, maar volgens Dijksma is het op de fietspaden daar relatief minder druk.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden