Vanaf 2021 mogelijk tóch een IJburg 2

Het college wil IJburg 2 nieuw leven inblazen. Het nieuwe eiland moet op termijn plaats bieden aan 6500 woningen.

In 2018 moet worden begonnen met het opspuiten van de nieuwe grond. Beeld Floris Lok
In 2018 moet worden begonnen met het opspuiten van de nieuwe grond.Beeld Floris Lok

Het college sprak dinsdag haar voorkeur uit voor het verder onderzoeken van de aanleg van een 80 hectare groot nieuw eiland. Komt het 'landmaakbesluit' van het college begin volgend jaar door de gemeenteraad, dan wil men een jaar later in 2018 al beginnen met het opspuiten van de nieuwe grond.

Besluiten over investeringen en het stedenbouwkundigplan worden dat jaar ook genomen. Vanaf 2021 moeten jaarlijks 600 woningen gedurende 4,5 jaar gebouwd worden.

Koers 2025
Het idee voor 'de nieuwe fase' van IJburg stamt uit 2006 en is van toenmalig wethouder van Ruimtelijke Ordening Maarten van Poelgeest. Door de economische crisis en financiële tegenvallers werd in 2010 een streep door de plannen getrokken. Wel is sindsdien op het eiland een onherroepelijk bestemmingsplan van kracht, wat zoveel wil zeggen als dat het niet mogelijk is het originele plan te veranderen en het dus vroeg of laat wordt uitgevoerd.

In bouwambitie Koers 2025 uit mei van dit jaar was IJburg 2 één van de belangrijkste locaties waarop de door het college zo gewenste 50.000 woningen gebouwd moesten gaan worden. Met het besluit van dinsdag is de realisatie van die wens, én van IJburg 2, een stapje dichterbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden