Vanaf 2015 supersnelrecht voor eenvoudige strafzaken

Eenvoudige strafzaken moeten in 2015 sneller worden afgehandeld. Vanaf dat jaar wil het kabinet deze zaken met supersnelrecht, snelrecht en snelle politierechtszittingen afdoen. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Ivo Opstelten. Beeld anp
Ivo Opstelten.Beeld anp

Met supersnelrecht moet een simpele strafzaak binnen 3 dagen worden afgehandeld, terwijl die termijn bij snelrecht 17 dagen bedraagt. Volgend jaar worden hiermee proeven gedaan, zodat het een jaar later landelijk kan worden ingevoerd, schrijft de bewindsman.

Het is een van de maatregelen om de strafrechtketen te versterken die volgend jaar al moeten leiden tot betere prestaties van politie, Openbaar Ministerie en rechtspraak en bij de tenuitvoerlegging van straffen. De strafrechtketen moet beter en transparanter gaan werken door onder meer het sneller en slimmer afhandelen van strafzaken en het verbeteren van de informatievoorziening, aldus het ministerie.

Zo Spoedig Mogelijk-aanpak
Een manier om tot verbetering te komen is de al eerder geïntroduceerde ZSM(Zo Spoedig Mogelijk)-aanpak van veelvoorkomende criminaliteit. De landelijke uitrol van deze relatief nieuwe werkwijze is nu afgerond, meldt Opstelten. Bij deze lik-op-stukbenadering gaat het om relatief eenvoudige zaken, die de officier van justitie zelf - dus zonder de rechter - kan afdoen.

Volgens de minister worden jaarlijks van een kwart miljoen strafzaken er 140.000 voor de ZSM-methode aangemerkt. Ongeveer 30.000 zaken worden binnen een dag beoordeeld, terwijl dat met 87 procent van de zaken na een maand is gebeurd. Uiteindelijk wordt circa de helft van de ZSM-zaken ook daadwerkelijk door de officier van justitie afgehandeld.

Ook in het aangifteproces zijn verbeteringen zichtbaar, stelt de bewindsman. Zo krijgen mensen die aangifte van woninginbraak hebben gedaan in 97 procent van de gevallen binnen 2 weken een telefonische terugkoppeling van de politie over hun zaak. Volgend jaar wil Opstelten deze telefonische feedback uitbreiden naar andere zogeheten High Impact Crime zoals overvallen, geweld, en straatroof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden