Van Zutphen benoemd tot nieuwe ombudsman

De Tweede Kamer heeft vandaag Reinier van Zutphen benoemd tot Nationale ombudsman. Hij is de opvolger van Alex Brenninkmeijer, die dertien maanden geleden vertrok. Sindsdien werd de post waargenomen door Frank van Dooren.

Redactie
De nieuwe ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld anp
De nieuwe ombudsman Reinier van Zutphen.Beeld anp

Vorig jaar mei was het nog de bedoeling dat oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom Brenninkmeijer zou opvolgen, maar tegen diens benoeming was veel weerstand vanwege eerdere negatieve uitlatingen over Marokkanen. Hij trok zich terug toen er ook nog kritiek kwam op zijn ontslagvergoeding bij de ANWB.

In een nieuwe procedure werd Van Zutphen door een speciale commissie van Kamerleden verkozen boven 64 andere sollicitanten. Hij is nu nog president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Voor die tijd was hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

Jolige Kamerleden

Bij de stemming in de Kamer werden 143 stemmen uitgebracht. Daarvan bleken er negen ongeldig. Van de 134 geldige stemmen gingen er 129 naar Van Zutphen. Andere jolige Kamerleden kozen in een geheime stemming voor mensen die geen kandidaat waren, zoals Van Woerkom (twee keer), VVD-Kamerlid Ton Elias, PVV-leider Geert Wilders en oud-tv-ombudsman Frits Bom.

Burgers kunnen bij de ombudsman aankloppen als zij klachten hebben over de overheid en daar geen gehoor voor vinden. De ombudsman kan ook zelf een onderzoek beginnen naar een mogelijke misstand.

#binnenskamers

Hoe gaat zo'n stemming in zijn werk? Lees het in ons politiek blog #binnenskamers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden