Plus

Van Wegberg is de held in musical over Liesbeth List (***)

Hoofdrolspeler Renée van Wegberg is verbluffend goed in de musical over het werk en leven van Liesbeth List.

Patrick van den Hanenberg
Renée van Wegberg is in haar rol van chansonnière Liesbeth List de held van de avond Beeld Roy Beusker
Renée van Wegberg is in haar rol van chansonnière Liesbeth List de held van de avondBeeld Roy Beusker

Het is dat Renée van Wegberg een kop groter is dan Liesbeth List, maar het is bijna eng om haar te zien in de musical over la grande dame de la chanson.

Natuurlijk, met die karakteristieke pruik van half lang haar kom je een eind, maar het is de hele motoriek, dat frêle, gracieuze lichaam en vooral de stem waarmee Van Wegberg Carré in een ijzeren greep hield.

Het moet voor Liesbeth List in de koninklijke loge een bizarre gewaarwording zijn geweest om haar spiegelbeeld op het podium te zien.

Ontroerende uitvoering
De zaal ontplofte bijna toen Van Wegberg een perfecte, diep ontroerende uitvoering verzorgde van De Verzoening, een nummer van Frank Boeijen, dat voor List in 1994 het begin van een comeback betekende.

De zangeres was in die fase van haar carrière nauwelijks meer dan een waakvlam, waar de platenmaatschappijen geen interesse meer voor toonden.

Maar er volgde daarna een glorieperiode met onder meer de hoofdrol in een musical over Edith Piaf. In de musical speelde de verbluffend goede Van Wegberg die Liesbeth List als de breekbare, kromgetrokken Piaf.

Scriptschrijver Louis van Beek heeft het leven van Liesbeth List gegoten in een familie- en vriendendiner, waarbij de meeste gasten dood zijn.

Maar, zoals haar echtgenoot Robert Braaksma, couturier Frank Govers en Ramses Shaffy bij hun opkomst steevast opmerken: "De dood is zo overschat."

Vuurwerk en drama
Daarnaast komen ook nog de ouders en dochter van List, Cees Nooteboom en Whitney Houston langs. Zo'n setting kan fijn vuurwerk en drama opleveren als de spelers de ruimte krijgen hun zegje te doen, maar daar komt zeker voor de pauze heel weinig van terecht.

We krijgen in dat eerste brave deel een hoop biografische Wikipedia-blokjes voorgeschoteld, zonder dat een degelijk verhaal wordt verteld. Een mooie lijn wordt ook onmogelijk gemaakt door de overdaad aan liedjes - maar liefst 28 - die gedeeltelijk of in het geheel langs komen.

Liesbeth List. Heb Het Leven Lief

Door DommelGraaf & Cornelissen
Gezien 2/10, Carré
Te zien 4 t/m 7/1, DeLaMar. Tournee

Even een ruzietje met Shaffy vanwege zijn overmatig drankgebruik, wat Jappenkampellende van haar ouders en wat Vlielandvreugde bij haar pleegouders, haar idool Jacques Brel komt een gouden plaat brengen, enkele irritant neerbuigende opmerkingen van Cees Nooteboom over List.

Het zijn allemaal stipjes in een niet al te geslaagd pointillistisch schilderij.

Tegenvaller
Van Wegberg mag dan de held van de avond zijn, niet al haar tegenspelers zijn van hetzelfde kaliber. Vooral Michael Konings als Ramses Shaffy is een tegenvaller, die meent dat de uitbundigheid van Shaffy vertaald moet worden in veel volume en vet aangezette gebaren. Als zanger mist hij de power die Shaffy naast Liesbeth List ongenaakbaar maakte.

Na de pauze leeft de musical behoorlijk op. We kruipen wat dieper in de ziel van de onzekere Liesbeth List en er is wat meer humor. En door De Verzoening, het bloedmooie Laat Me Niet Alleen en het met volle overtuiging gezongen Heb Het Leven Lief ben je de eerste helft bijna vergeten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden