Van Uhm: Modernisering brandweer moet doorgaan

De korpsleiding van de Amsterdamse brandweer moet doorgaan met het moderniseren van het korps en het strenge optreden tegen misstanden zoals racisme en seksisme.

Paul Vugts
Peter van Uhm Beeld ANP
Peter van UhmBeeld ANP

Dat stelt oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm op grond van enkele maanden onderzoek als 'strategisch adviseur' in zijn rapport Bouwen aan Vertrouwen. Wel hebben leiding en personeel 'een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het weer terugvinden van een gevoel van trots'.

Burgemeester Femke Halsema neemt Van Uhms aanbevelingen in grote lijnen over, als voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Aan de ene kant moet de Amsterdamse brandweer op veel kazernes met 24-uursroosters blijven werken, maar een deel van de organisatie zal op flexibele, reguliere roosters moeten overgaan, is Van Uhm eens met de korpsleiding en Halsema. De 'proeftuinkazerne' die binnenkort opent in Amsterdam-Oost, met 'eigentijdse' roosters, 'moet optimaal worden benut'.

Wantrouwen doorbreken
Om het onderlinge wantrouwen te doorbreken, moeten commandant Leen Schaap en de vertegenwoordigers van het personeel 'gelijkwaardiger' gaan overleggen en werken aan hernieuwd vertrouwen, onder leiding van een 'technische voorzitter'. In de besprekingen moeten escalaties worden voorkomen en goed gedrag moet worden gewaardeerd.

Van Uhm stelt vast dat vooral binnen de uitrukdienst geen grote bereidheid bestaat tot veranderen. Door de 24-uursdiensten zijn 'informele normen en standaarden' ontstaan en is er 'een ongewenste groepsdruk'. "Alhoewel de laatste jaren vooruitgang is geboekt en men elkaar kan aanspreken, geven meerdere medewerkers toe dat dit nog steeds lastig is. Er is sprake van een gesloten cultuur."

Het strenge optreden van commandant Schaap, daartoe aangesteld door toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan, 'heeft op een deel van het personeel het effect gehad dat zij zich niet meer durven uitspreken'.

Bovendien 'is het vertrouwen tussen de korpsleiding en de meerderheid van de beroepskrachten uit de operationele dienst niet of amper aanwezig'. Daar moet aan gewerkt worden, is een rode draad in Van Uhms rapport.

Beter overlegklimaat
In een reactie namens het bestuur onderschrijft Halsema dat 'de modernisering stagneert door een groot gebrek aan vertrouwen in en tussen vrijwel alle geledingen'. "Voor de toekomst van de brandweerorganisatie is het van groot belang dat het onderlinge wantrouwen wordt doorbroken."

"De inzet van het bestuur is om de betrokken partijen weer tot een gezamenlijke inhoudelijke overlegagenda te laten komen waardoor werkgever en werknemers op termijn weer op eigen kracht vooruit kunnen," schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

"De aanbevelingen om het overlegklimaat te verbeteren en een betere balans te vinden in de vertegenwoordiging van het personeel, de rollen aan de overlegtafels zuiverder te scheiden, een escalatieladder in te bouwen en een toekomstagenda te formuleren worden ter harte genomen," aldus Halsema.

Lees verder

- De ondernemingsraad van de brandweer staakte in september zijn verzet tegen 'een proeftuin­kazerne': een enorme stap naar modernere brandweer.

- Brandweercommandant Leen Schaap moderniseert de brandweer, tegen enorme weerstand van de organisatie in: 'Even stoppen met huilie-huilie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden