Update

Van Tuyl moet weg, Stedelijk zoekt opvolger

Van Tuyl, die sinds 1 januari 2005 directeur is, mag aanblijven tot het museum weer opengaat. Maar dan moet hij plaatsmaken voor een nieuwe directeur, die het museum na de heropening zal leiden. Na de zomer wil het Stedelijk een opvolger presenteren.

Van Tuyl (68) wilde graag aanblijven nadat zijn contract op 31 december van dit jaar is afgelopen. Hij wilde niet alleen de renovatie meemaken. ''Ik kan me niet voorstellen dat ik direct na de heropening van het Stedelijk vertrokken zal zijn. Er is ook nog zoiets als nazorg,'' zei hij eerder in deze krant.

De Raad van Toezicht heeft nu echter bepaald dat Van Tuyl slechts mag blijven tot de opening van het vernieuwde Stedelijk. En dat dan nog op voorwaarde dat de herbouw van het museum geen vertraging oploopt. Marry de Gaay Fortman van de Raad van Toezicht zegt nog wel dat het 'niet meer dan logisch' is dat Van Tuyl de opening van het vernieuwde museum als directeur zal meemaken.

Het directoraat van Van Tuyl heeft de afgelopen jaren in het teken gestaan van de heropening van het museum. Het oude gebouw in de Paulus Potterstraat wordt geheel gerenoveerd en er komt een nieuwe tentoonstellingsvleugel. De heropening staat gepland voor maart 2010. Als over enkele maanden blijkt dat de heropening van het museum vertraging oploopt, zal de nieuwe directeur al op 1 januari aantreden.

Directeur van internationale allure
De Raad van Toezicht onder leiding van de nieuwe voorzitter Alexander Ribbink zoekt vanaf vandaag naar een opvolger voor Van Tuyl. De nieuwe directeur moet volgens de profielschets nadrukkelijk een kunsthistoricus zijn met een internationaal netwerk. ''We willen ook in het buitenland werven voor een directeur van internationale allure,'' aldus De Gaay Fortman.

Het Stedelijk Museum nodigt kandidaten uit om tot 30 april een sollicitatie naar het museum te sturen. Na de zomer moet de nieuwe directeur bekend zijn. Het Stedelijk zoekt iemand met 'een inspirerende blik op de toekomst' en 'de vereiste verbeeldingskracht om de eigen positie en het specifieke profiel van het Stedelijk verder te ontwikkelen en te vernieuwen zodat het weer mee doet binnen de internationale top', zo laat het in een toelichting weten.

Voor de aanstelling gaat de Raad van Toezicht uit van een contract voor vijf jaar, met de mogelijkheid van een verlenging. Het Stedelijk Museum zoekt niet in de eerste plaats naar een Nederlandse kandidaat.

De voorkeur van het museum gaat ook niet per se uit naar een jonge directeur. Een frisse blik op de moderne en hedendaagse kunst is belangrijk. Leeftijd telt volgens De Gaay Fortman niet. (KEES KEIJER)

Er wordt nog volop gebouwd aan het Stedelijk. Intussen trekt het museum door de stadsdelen met een kunstkeet. Foto ANP/Rick Nederstigt Beeld
Er wordt nog volop gebouwd aan het Stedelijk. Intussen trekt het museum door de stadsdelen met een kunstkeet. Foto ANP/Rick Nederstigt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden