Van Toorenburg (CDA) leidt Fyracommissie

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wordt zeer waarschijnlijk voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die het Fyra-debacle gaat onderzoeken. Het CDA schuift haar met steun van andere fracties naar voren.

redactie
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg Beeld ANP
CDA-Kamerlid Madeleine van ToorenburgBeeld ANP

'Voor zover ik weet is ze de enige kandidaat,' zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe. Hij kreeg van andere Kamerfracties goede reacties op de voordracht van Van Toorenburg. 'We kiezen met haar voor een ervaren Kamerlid, dat onbevangen in het Fyra-dossier staat.'

De PvdA heeft al steun voor Van Toorenburg als voorzitter uitgesproken. Kamerlid Mei Li Vos neemt namens de sociaal-democraten zitting in de commissie. Het is de bedoeling dat de enquêtecommissie nog deze week wordt ingesteld, zodat in het zomerreces al gewerkt kan worden.

Enorme klus
De parlementaire enquête naar de falende hogesnelheidstrein Fyra wordt een enorme klus, maar ook een uitdaging, zegt Van Toorenburg. Donderdag is de eerste vergadering van de commissie. 'Daarna is het reces, dus we willen klaar zijn om te beginnen met inlezen, voorbereiden en nadenken,' aldus Van Toorenburg. In het zogeheten constituerend beraad van donderdag moet zij officieel worden benoemd tot voorzitter.

De commissie zal onder meer kijken naar het verloop van de aanbesteding van de hogesnelheidslijn, waaruit de Italiaanse treinbouwer AnsaldoBreda uiteindelijk met de Fyra als winnaar uit de bus kwam. Ook wil de commissie kijken naar de controle van het materieel en de vergunningen voor de treinen.
De enquêtecommissie zal in het najaar onder ede betrokkenen horen. De topman van de Fyra-bouwer, Maurizio Manfellotto, zei eerder al dat hij graag bereid is mee te werken aan de enquête.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden