Van Rossem weer aan de slag

AMSTERDAM - De schorsing van kunsthistoricus Vincent van Rossem bij Bureau Monumenten en Archeologie(bMA) van de gemeente is ingetrokken.Dit is hem maandag formeel per brief meegedeeld door Sjaak Karsten, directeur van de gemeentelijke Dienst Advies en Beheer (DAB), waar bMA onder valt.

Aan dat besluit ging afgelopen vrijdag 'een goed gesprek' vooraf, tussen Van Rossem en de nieuwe directeur van bMA, Esther Agricola, voorheen directeur Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing (KEI).

''Het gesprek had vooral als thema het opzoeken van de grenzen van het openbare debat voor ambtenaren,'' aldus Agricola. Over de verdere inhoud van het gesprek en de daarbij gemaakte 'heldere afspraken' wil ze niets kwijt.

Storm van verontwaardiging

Eerder deze week spraken politici, architecten, huisvesters, rijksbouwmeester Fons Asselbergs, Agricola en wethouder Tjeerd Herrema 'in een besloten vergadering' ook al over de uitlatingen van Van Rossem, bij Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam). Over de uitkomst praten de betrokkenen niet.

Van Rossem werd eind vorig jaar voor twee weken geschorst na een interview in Het Parool, waarin hij pleitte voor betere bescherming van monumenten. Hij viel daarin woningcorporaties hard aan, omdat deze bij stadsvernieuwingsprojecten te veel zouden slopen. Daarop besloten Karsten en Jac. Maas, interim-directeur van bMA, Van Rossem te schorsen. Agricola, die pas sinds 1 januari in functie is, was daar niet bij betrokken.

Na de maatregel stak een storm van verontwaardiging op, ook bij Delftse hoogleraren, architecten en collega's van Van Rossem. Het wachten was op rehabilitatie.

Bezinningsperiode

Volgens Agricola is de schorsing echter ten onrechte door velen gezien als disciplinaire maatregel. ''Het werd begrijpelijkerwijs natuurlijk wel zo opgevat, ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen, maar strikt genomen was van straf helemaal geen sprake. De DAB heeft geschorst bij wijze van afkoeling. Het was dan ook geen schorsing met korting op het salaris of iets dergelijks. Dit viel ook helemaal niet in de categorie straf.''

''In dit geval was ging het om een bezinningsperiode, waarna standaard een evaluatiegesprek volgt, dat een zienswijzegesprek' wordt genoemd. Dat hebben we met Van Rossem nu ook achter de rug, waarna de schorsing is ingetrokken.''

Volgens Agricola heeft Van Rossem met zijn interview wel een belangwekkende discussie losgetrokken.

''Het was, laten we zeggen, een rijk stuk met veel elementen, die het verdienen nog verder uitgediept te worden.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden