Van Roozendaal in een nieuw jasje

En noem het maar vrienden is meer concert dan kleinkunst. Foto ANP Beeld
En noem het maar vrienden is meer concert dan kleinkunst. Foto ANP

Het is even wennen. Maarten van Roozendaal staat doorgaans solo of geflankeerd door hooguit twee muzikanten op het podium. Voor En noem het maar vrienden heeft hij een hele band opgetrommeld en een deel van zijn oeuvre bewerkt. Vaak pakt dat goed uit, zoals tijdens het openingsnummer Niks, dat een funky muzikaal jasje heeft gekregen. Ook de uitvoering van Doden met verlof is zeer geslaagd. De ­Roozendaalklassieker klinkt alsof het een nieuw nummer is.

Nadelen zijn er ook. Het grote talent van Maarten van Roozendaal is zijn vermogen om over een onderwerp te zingen zonder het exact te benoemen. Bij enkele nummers is de muziek zo overheersend dat de subtiliteit van de teksten verloren gaat. Vooral Kerstmis in april heeft hier last van. Deze voorstelling mist bovendien de intimiteit van de meeste optredens van Maarten van Roozendaal. Het is veel meer concert dan kleinkunst; contact met het publiek is er nauwelijks.

Hoewel de omlijsting dus niet op álle fronten overtuigt, is het verfrissend om het oeuvre van Van Roozendaal eens op een andere manier te horen. Terwijl de chansonnier zelf nog maar eens naar achter loopt om een pufje van de inhalator te nemen (van eventuele ademnood is overigens niets te merken), geeft drummer Richard Heijerman een heerlijke solo weg.

De gelegenheidsband is goed op elkaar ingespeeld en humt af en toe met Van Roozendaal mee. Vooral de up-tempo nummers krijgen een enorme power van hun aanwezigheid. Om te janken zo mooi doet de titel eer aan.

De schitterende uitvoering van Goon (een verbastering van Gewoon) is het hoogtepunt van de avond. Het merkwaardige, rap-achtige liedje waarin Van Roozendaal de wens uitspreekt om toch eindelijk eens met één meisje te zijn, swingt als nooit tevoren. ''Niet meteen weer met zijn allen naar de bioscoop, maar goon ik met één meisje naar de bioscoop goon, goon normaal goon, goon respect goon.'' Heerlijke tekst, heerlijke melodie en op zijn 47ste heeft Van Roozendaal nog altijd meer dan genoeg jongensachtige bravoure om ermee weg te komen. (MIKE PEEK)

En noem het maar vrienden Spel: Maarten van Roozendaal, Egon Kracht, Marcel de Groot, Wouter Planteijdt, Richard Heijerman, Nico Brandsen Gezien: Theater De Vest, Alkmaar, 17 oktober 1 t/m 5 november in De Kleine Komedie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden