Update
Van Rompuy waarschuwt Nederland over 'dramatische begrotingscijfers'
Landen als Nederland moeten zich aan de begrotingsregels houden. Zij moeten op een geloofwaardige manier hun doelstellingen behouden, anders zullen de financiële markten dat afstraffen.
Dat stelde Europees president Herman Van Rompuy vandaag na de tweedaagse Europese top in Brussel. Hij reageerde op een vraag over de jongste 'dramatische cijfers' uit Nederland en Spanje over oplopende begrotingscijfers.
'De Europese Unie heeft het pad geschetst. Het is de verantwoordelijk van de lidstaat om dit in de praktijk te brengen', zei Van Rompuy. Hij benadrukte echter dat de situatie in Spanje, met de hoge werkloosheid, niet is te vergelijken met die in landen in het noorden van Europa, zoals Nederland en België. Maar deze staten 'moeten hun begroting op spoor houden'.
Niet voor de lol
Van Rompuy betoogde dat de EU niet voor de lol hamert op bezuinigingen en het terugbrengen van de schuld. 'Door deze maatregelen wordt de economische groei en de werkgelegenheid gestimuleerd. Voor de korte termijn zorgen de maatregelen bovendien voor vertrouwen op de financiële markten.'
Hervormingen en economische groei zijn volgens de Belg twee kanten van dezelfde medaille. Landen moet echter niet zomaar snijden, vindt Van Rompuy. Onderzoek en ontwikkeling, innovatie, energie en onderwijs moeten buiten schot blijven. 'We moeten een duidelijk plan voor groei uitvoeren.'
Kritiek Merkel
Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel liet zich kritisch uit over Nederland. De komende twee jaar moet het eerder vandaag ondertekende begrotingsverdrag, dat voorziet in strengere begrotingsdiscipline, zich bewijzen. Op een versoepeling van de begrotingsregels moeten landen als Nederland en Spanje niet rekenen.
Premier Mark Rutte zei dat Nederland zich aan de afspraken zal moeten houden, maar hij wees er wel op dat er ruimte zit in de Europese begrotingsregels. Het is aan de Europese Commissie om te bepalen of Nederland zich aan de afspraken van Europa houdt.
Absoluut vereiste
Nederland moet en zal zich gewoon houden aan de Europese begrotingsregels. Dat is 'een absolute vereiste', zei ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag.
De Jager zei er wel bij dat de regels niet voorschrijven dat een land 'onder alle omstandigheden' aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent moet voldoen. Maar uiteindelijk is het aan de Europese Commissie om te beoordelen of de regels gehandhaafd zijn, zei De Jager.
'Enige ruimte'
Er is voor de Commissie altijd enige ruimte, om af te wijken, maar die zal erg beperkt zijn, verwacht de CDA-minister. Maar uiteindelijk is het aan de Europese Commissie om te beoordelen of de regels gehandhaafd zijn, zei De Jager.
Hij zei ook dat Nederland altijd sterk getamboereerd heeft op strenge regels. 'Ik ga niet bedelen voor clementie in Brussel', zei De Jager. 'Ik heb er absoluut geen spijt van dat wij een hele strenge lijn hebben gevolgd op het gebied van begrotingsdiscipline.'
Ik ga niet bedelen voor clementie in Brussel. Ik heb er absoluut geen spijt van dat wij een hele strenge lijn hebben gevolgd op het gebied van begrotingsdisciplineMinister Jan Kees de Jager