Update

Van Rijsselberghe haalt na 'ererondje' vierde goud op voor Nederland

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zijn olympische titel in de RS:X-klasse geprolongeerd. Net als vier jaar geleden was hij al voor de afsluitende medalrace, waarin  dubbele punten zijn te verdienen, zeker van het goud. Het is de vierde gouden plak voor Nederland in Rio.

null Beeld Pim Ras
Beeld Pim Ras

Van Rijsselberghe moest wel even geduld hebben voordat hij van start kan gaan in zijn olympische 'ereronde'. Door een gebrek aan wind in de zonovergoten baai van Guanabara in Rio de Janeiro moest de organisatie alle zeilraces ruim 1,5 uur uitstellen. De afsluitende medal race won Van Rijsselberghe in stijl. De Brit Nick Dempsey was al zeker van zilver en eindigde de medalrace zondag als vierde. Met zijn zevende plaats in de slotrace verzekerde de Fransman Pierre Le Coq zich van de bronzen medaille.

De medalrace werd vanaf een schip gevolgd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters. Van Rijsselberghe ging na afloop van zijn wedstrijd aan boord bij de koning en koningin en ging met het gezin op de foto.

Zoals de Nederlandse titelverdediger de hele week de meest constante plankzeiler in het olympisch gezelschap was. Zijn minste resultaten in de baai van Rio waren de vijfde plaats in de openingswedstrijd en de zesde plek in de twaalfde.

De Brit Nick Dempsey, de enige serieuze concurrent van Van Rijsselberghe, veroverde het zilver.

,Ongelooflijk'', stamelde de Texelaar vrijdag al voor de NOS-camera. ,,Hier had ik niet van durven dromen.''

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hij zal altijd blijven windsurfen. Dat zit, als kind van Texel, nu eenmaal in zijn systeem, en misschien ook wel in zijn genen. Van Rijsselberghe (27) weet echter nog niet of hij op topniveau actief blijft. ,,Die vraag laat ik mooi nog even openstaan'', sprak hij zondag in de Marina da Glória met een gulle lach.

Van Rijsselberghe wil eerst met volle teugen genieten van zijn unieke tweede olympische triomf, die hij evenals bij Londen 2012 vroegtijdig veiligstelde. Daardoor hoefde het 'kind van de wind' zondag in het zonovergoten en vrijwel windstille Rio de Janeiro zich totaal niet druk te maken over de afsluitende medalrace. ,,Qua leeftijd kan ik inderdaad nog wel twee Zomerspelen mee'', gaf de wereldkampioen van 2011 toe.

,,Maar ik moet nog maar zien of ik Tokio 2020 haal. Aan wie dat ligt? Aan mezelf. Ik kan doen wat ik wil, ik ben baas in eigen huis, denk ik. Het kan altijd beter, groter en mooier. Maar zo ben ik niet opgevoed. We zien het wel.''

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Sinds Londen 2012 is er veel veranderd in het wonderlijke surfleven van de vrolijke vrijbuiter van Texel. Hij verhuisde naar Los Angeles, trouwde en werd vader. Ondertussen bleef Van Rijsselberghe overal ter wereld trainen en racen. ,,Ik ben veel van huis geweest, de airmiles hebben zich de laatste jaren flink opgestapeld. Maar dat geeft niets, dat hoort bij mijn leven. Het heeft mij ook veel vreugde opgeleverd. Ik ben als mens absoluut gegroeid. Ja, je zou kunnen zeggen dat ik in Londen nog een jongen was en dat ik in Rio als een man heb rondgevaren.''

Op de lange weg naar Rio 2016, het enige toernooi dat voor 'DVR' na Londen 2012 feitelijk echt van groot belang was, kreeg de olympische kampioen één grote tegenslag te verwerken. Bij een fietstraining in Nieuw-Zeeland brak hij in februari 2015 zijn pols. ,,Een geluk bij een ongeluk, kan ik nu achteraf zeggen. Het was even een probleem, maar daarna was ik veel scherper dan ervoor. Ik had dat ongeval kennelijk even nodig om me als topsporter weer goed op alle details te kunnen concentreren.''

Onder leiding van zijn steun en toeverlaat Aaron McIntosh maakte Van Rijsselberghe als windsurfer in het laatste jaar naar Rio een spectaculaire ontwikkeling door. ,,Ik ben veel stabieler geworden, veel meer een allrounder, veel meer een duursporter ook. Maar het blijft ongelooflijk dat we het hier samen toch weer hebben geflikt.''

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Dorian van Rijsselberghe. Beeld REUTERS
Dorian van Rijsselberghe.Beeld REUTERS
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden