Van Rijn zwijgt over compensatie voorschotten pgb's

Het is nog onduidelijk hoeveel Amsterdam en andere gemeenten terugzien van de voorschotten die ze momenteel verstrekken aan mensen die in geldnood komen door de problemen met de uitkering van persoonsgebonden budgetten (pgb's). 

null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn (langdurige zorg) weigerde vandaag in de wandelgangen van de Tweede Kamer te zeggen hoe hoog de vergoeding aan gemeenten met een noodregeling zal uitpakken. Wethouder Eric van der Burg tuigde voor Amsterdam ook tijdelijk hulp op.

Van Rijn: 'Terugbetaling van de voorschotten door gemeenten is één van de onderwerpen die we nog moeten bekijken. Als er meerkosten zijn vanwege noodmaatregelen, zullen we dat in redelijkheid met de partners regelen. We gaan daarover in overleg. Wat 'redelijk' betekent, daar ga ik niet op vooruitlopen.'

Het is al maanden chaos bij de Sociale Verzekeringsbank. Die instantie moet regelen dat de pgb-gelden voor zorg aan zieken, ouderen en gehandicapten vanaf 1 januari niet langer naar de mensen zelf gaan, maar direct naar hun zorgverlener. Onder meer door computerproblemen en overbelasting kregen duizenden Amsterdammers hun pgb niet uitbetaald.

De SVB werkt hard om de schade in te halen. De organisatie heeft volgens de staatssecretaris inmiddels zo'n 234.000 overeenkomsten gesloten met zorgverleners. In ruim 200.000 gevallen is er al gedeclareerd. 'Het is dus niet zo dat er helemaal zonder controles wordt betaald, maar niet met de controles die we eigenlijk willen.'

Van Rijn komt later vandaag met de uitwerking van een herstelplan, zodat alle betalingen nu en in de toekomst goed zullen verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden