Van Rijn: beeld over afbraak AWBZ klopt niet

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS stoort zich aan het beeld dat het kabinet zich met zijn bezuinigingen schuldig maakt aan afbraak van de AWBZ. 'Ongenuanceerd' en 'echt onterecht' vindt de PvdA-bewindsman deze kritiek, die onder meer te horen is bij oppositiepartijen als PVV en SP. Van Rijn zei dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

Staatssecretaris Martin van Rijn Beeld anp
Staatssecretaris Martin van RijnBeeld anp

Het kabinet bezuinigt zo'n 3,5 miljard euro op de AWBZ, de regeling voor de langdurige zorg. Volgens Van Rijn geeft de overheid daardoor in 2017 evenveel uit aan de AWBZ als nu. Er wordt alleen voorkomen dat de uitgaven nog verder toenemen.

Het beleid is erop gericht de huidige situatie te kunnen handhaven, zei Van Rijn. De kosten van de AWBZ stijgen fors door de vergrijzing.

Van Rijn zei verder geen voorstander te zijn van een btw-verhoging op snoep in de strijd tegen obesitas bij kinderen. Snoep valt nu nog onder het lage btw-tarief van 6 procent.

'Niet alle problemen zijn op te lossen door financiële prikkels', vindt de staatssecretaris. Om te voorkomen dat kinderen te dik worden is in de eerste plaats gedragsverandering nodig, zei hij. Volgens Van Rijn beseffen veel kinderen en hun ouders nog onvoldoende welke gevolgen het heeft voor de gezondheid als je op jonge leeftijd te dik wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden