'Van Rey wilde Teeven wel spreken over benoeming'

Oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey (VVD) wilde wel degelijk met zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie overleggen over een burgemeesterskandidaat voor Roermond. Dat blijkt uit documenten van de Rijksrecherche waaruit de NOS citeerde.

Oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey. Beeld ANP
Oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey.Beeld ANP

Van Rey zou op 20 september hebben gebeld met iemand in de omgeving van Teeven en naar de staatssecretaris hebben gevraagd. In een sms'je aan Van Rey zegt deze contactpersoon: 'Beste Jos, Fred Teeven belt jou om 12 uur ivm de benoeming'. De kandidaat over wie Van Rey iets wilde vragen, zou Bryan Rookhuizen zijn, die ook Teeven kende.

Stroomstoring
Van 13.14 tot 14.04 uur is er die dag een stroomstoring in het systeem waarmee de politie telefoons van verdachten aftapt. Ook die van Van Rey, die van corruptie wordt verdacht, wordt afgeluisterd. In die periode zijn via de telefoon van Van Rey vijf gesprekken gevoerd, waarvan één met het nummer van de secretaresse van Teeven. Volgens de documenten van de Rijksrecherche duurde dat gesprek 1 minuut en 23 seconden.

Er wordt een paar keer geprobeerd door de secretaresse van Teeven om de twee mannen met elkaar in contact te krijgen. Opmerkelijk is dat in een zo'n geval, om 12.20 uur, de secretaresse meldt dat Teeven in de Tweede Kamer is en of het over een half uur schikt. Van Rey zou hebben geantwoord dat hij daarvoor dan uit de vertrouwenscommissie zal lopen.

Van de vijf gesprekken die met de telefoon van Van Rey zijn gevoerd, is er niet één opgenomen. Wel zijn de loggegevens bekend, wat wil zeggen dat onder meer gezien kan worden met welke nummers er contact is geweest.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden