Van Praag stopt door FIFA-stuk met theater

Michael van Praag treedt terug als partner van theaterproducent Janke Dekker Producties. Zijn besluit hangt samen met een stuk over de FIFA en Blatter.

Michael van Praag Beeld anp
Michael van PraagBeeld anp

Hij was sinds 2011 verantwoordelijk voor het zakelijke deel van de theaterproducent, waarbij naamgeefster Janke Dekker het artistieke deel voor haar rekening nam. Vanaf 31 mei 2016 is Michael van Praag niet meer als partner aan het bedrijf verbonden. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

Kleinschalige producties
Het besluit van Michael van Praag hangt samen met de aangekondigde productie FIFA Blatter die in het theaterseizoen 2016-2017 door Janke Dekker Producties wordt gebracht. "Vanaf het moment dat wij die productie aankondigden, heb ik in mijn hoedanigheid van voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, maar vooral die van vice-president van de Europese overkoepelende organisatie, UEFA, veel vragen op mij afgevuurd gekregen," legt Van Praag uit.

"Ik begrijp die vragen, maar ik wil niet dat een artistiek product wordt overschaduwd door een voortdurende discussie over mijn rol in het geheel. Ik zal niet meer als producent van FIFA Blatter op het affiche terechtkomen. Daarmee hoop ik dat de aandacht uitgaat naar de theaterproductie. Die verdient dat."

Directe uitdager
De komedie heet 'FIFA Blatter - Het WK Corruptie gespeeld door onze nationale selectie (mét kwetsende spreekkoren)'. Hierin reconstrueren de makers de drie tumultueuze meidagen in 2015 aan de vooravond van het FIFA-congres waar de omstreden, 79-jarige Blatter voor de vijfde maal tot voorzitter van de wereldvoetbalbond wordt gekozen.

De voorstelling wordt geregisseerd en geschreven door cabaretier Tom de Ket. Van Praag stelde zich bij deze verkiezingen ook kandidaat en was daarmee een directe uitdager van Blatter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden