Van Oostveen ziet keuzes verkeerd uitpakken

Van nummer drie van de wereld tot lachertje in Europa. De teloorgang van het Nederlands elftal zorgt voor hoofdbrekens op het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. ,,Misschien is de basis te smal of zijn we niet zo goed als we hopen én denken te zijn'', zegt Bert van Oostveen. Meer dan ooit ligt de directeur betaald voetbal onder vuur; niet alleen vanwege de dramatische prestaties van Oranje, maar ook vanwege zijn keuzes. Aan opstappen denkt Van Oostveen echter niet.

Beeld anp

,,Ik ben eindverantwoordelijk in het hele proces, daar loop ik niet voor weg'', erkent Van Oostveen. ,,De KNVB en Oranje zijn groter dan wie dan ook. Het functioneren van de bondscoach en van mij wordt bijna permanent ter discussie gesteld in de media, maar intern gaat de raad van commissarissen daarover. Dat is op dit moment een van mijn minste zorgen. Ik stap zelf in ieder geval niet op.''

Toch zal Van Oostveen zich flink achter zijn oren krabben. De afgelopen jaren pakten zijn belangrijke keuzes bijna allemaal verkeerd uit. Hij beloonde de toenmalige bondscoach Bert van Marwijk eind 2011 met een langjarig contract. Toen Oranje een half jaar later faalde op het EK, werd Van Marwijk naar de uitgang gedirigeerd. De keuze voor Louis van Gaal bleek daarna een schot in de roos, maar de aanstelling van Guus Hiddink riep direct veel vragen op. Niet alleen omdat hij als trainer van de 'oude stempel' de voorkeur kreeg boven Ronald Koeman, een exponent van de nieuwe generatie, maar ook vanwege de gekozen constructie. Hiddink zou Oranje twee jaar onder zijn hoede nemen en het stokje daarna overdragen aan zijn assistent Danny Blind, die al werd beloofd dat hij na het EK van 2016 promotie ging maken.

Tijd
Van Oostveen bracht zichzelf daarmee in een onmogelijke spagaat. Toen het met Hiddink bij het Nederlands elftal niet bleek te werken, kon de KNVB-directeur niets anders dan Blind een jaar eerder dan de bedoeling was doorschuiven. Met een levensgroot afbreukrisico als consequentie voor de man die Oranje vanuit een lastige positie naar het EK moet zien te leiden. Twee nederlagen verder is het toernooi nóg verder weg en wordt al gespeculeerd over een vertrek van Blind, die een contract tot medio 2018 op zak heeft.

,,Toch sta ik volledig achter deze bondscoach en deze staf. We gaan na twee wedstrijden niet ineens gekke dingen doen'', zei Van Oostveen, die wel aankondigde op zoek te gaan naar verbeterpunten. ,,Dat gaan we de komende dagen intern bespreken.'' De KNVB-directeur werkt stug door, in de hoop dat alles goed komt. De vraag is hoe lang Van Oostveen daarvoor de tijd nog krijgt.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden