Straatbeeld

Van nare stenen woestenij tot groene oase bij Sloterdijk (*****)

Wie langs station Sloterdijk komt, moet zeker een keer uitstappen. Het is ongelofelijk wat daar in zo korte tijd bereikt is. Als Amsterdam geluk heeft, is het verbouwde Orlyplein de eerste in een reeks van swingende groene pleinen.

Nieuwe beplanting bij het Orlyplein , bij het SloterdijkstationBeeld Floris Lok

De kraaien voor station Sloterdijk snoepen rode bessen van de krentenboompjes, de konijnen scharrelen tussen de hoge grassen en passanten zitten rustig op een bankje. Een jaar geleden was het Orlyplein een nare, stenen woestenij, nu groeit er een aantrekkelijke wilde bloemenweide. Dit is de beste tijd om de transformatie van het plein te ervaren. Een derde van de 1,5 hectare is een groene oase, een tweede deel is net aangeplant en de rest bestaat nog uit zand en stenen.

Het Orlyplein, gelegen tussen de snelweg en station Sloterdijk, was een probleem voor de gemeente. Ooit was het een plaats waar trams en bussen wachtten op reizigers. Toen het openbaar vervoer naar beneden verhuisde, restte een onaangename verblijfsruimte. Wat te doen? Het kantorengebied in West heeft al niet zo'n goede naam; de kantoren staan leeg en de buurt dreigt te verloederen. Met de grote vraag naar woningen ligt een simpele oplossing voor de hand, maar die is helaas verboden. Omdat de haven vlakbij ligt, mag in de buurt vanwege de milieuregels niet gewoond worden. Gelukkig bestaan er scholieren en toeristen: scholen en hotels zijn wel toegestaan. Om de buurt op te pimpen moest het plein veranderen.

Groen
De gebruikers mochten meebeslissen: mooi steen of levend groen. De keuze was snel gemaakt: groen. Vraag een stedeling wat hij het allerliefste in zijn omgeving wil en het antwoord is altijd hetzelfde: natuur. Een voordeeltje voor de gemeente: groen is goedkoop. Een doorsnee steen kost 50 euro per vierkante meter, een luxevloer zo'n 80 euro en groen niet meer dan 30 euro per vierkante meter.

Wie langs station Sloterdijk komt, moet zeker een keer uitstappen. Het is ongelofelijk wat daar in zo korte tijd bereikt is. Wuivende grassen zoals het pijpenstrootje, een 'fontein' van botanische rozen, een vrolijke gele bloem, een lila aster en een lollig stekelplantje. Elk seizoen bloeien een paar soorten. Als het plein af is, is de gemeente maar liefst achtduizend vierkante meter groen rijker. Hoewel de treinen langsrijden en er een drukke snelweg ligt, is de natuurlijk ogende weide zo groot dat je geen last hebt van het lawaai. Juist door het decor van wegen en hoge gebouwen kun je extra van de natuurlijke oase genieten.

Omdat het op het plein zo prettig toeven is, komen bij grand café Hermes, dat al jaren bestaat, meer klanten dan ooit. Er is ruimte voor een tweede horecagelegenheid. Die gaan de mensen van Hannekes Boom uitbaten. Het plein is een ideale plek om 's avonds feesten te geven: geen bewoner om te klagen over lawaai.

Als Amsterdam geluk heeft, is het Orlyplein de eerste in een reeks van swingende groene pleinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden