Update

Van Muiswinkel weg om kwetsende Zwarte Piet

Erik van Muiswinkel is gestopt als Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal omdat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm.

De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppen Beeld anp
De NPO vindt het jammer dat de twee mannen stoppenBeeld anp

Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel hebben besloten te stoppen bij het Sinterklaasjournaal, zo meldden de NTR en impresariaat Hekwerk maandag.

Van Muiswinkel licht zijn beslissing toe in een interview. "Ik heb 3 jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien.''

Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage.'' Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. "Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug.''

Ondanks zijn beslissing valt het afscheid na achttien jaar Van Muiswinkel zwaar. "Ik hield van die rol.''

Het vertrek van Van Muiswinkel en zijn collega Jochem Myjer, die zes jaar Paniekpiet speelde, werd aan entertainmentdienst BuzzE gemeld door NTR en impresariaat Hekwerk. Daarbij werd de reden in het midden gelaten.

De NPO en de NTR lieten weten het spijtig te vinden dat Van Muiswinkel en Myjer stoppen. "Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten," zei netmanager Suzanne Kunzeler.

Lees verder: Erik van Muiswinkel: 'Louis van Gaal zou een fantastische hoofdpiet zijn' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden