Van Miltenburg: Kritiek op mij liever binnenskamers houden

Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer ziet liever dat fractievoorzitters die kritiek op haar hebben dat binnenskamers houden. In haar ogen vormen de media niet het platform voor dit soort onderwerpen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft ze vanochtend via haar woordvoerder laten weten nadat fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem zware kritiek op haar uitten. Een van hen noemt haar totaal ongeschikt voor haar functie, een ander vindt het niet in het belang van de politiek als ze nog lang blijft zitten.

'Ik zie een lijdensproces, een zichzelf versterkend probleem', zegt weer een andere fractievoorzitter. Een van zijn collega's zegt dat het moment nadert dat het geduld met de Kamervoorzitter op is.

Op Van Miltenburg bestaat al langer kritiek. Dit voorjaar verliet ze geëmotioneerd de Kamer nadat CDA-leider Sybrand Buma haar van partijdigheid had beschuldigd. Later ontstond ophef toen ze gehoor leek te willen geven aan de wens van de PVV de koran van haar tafel in de Kamer te halen. Dat ze niet ingreep toen PVV-leider Geert Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje' noemde, maakte ook de tongen los.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum noemde de anonieme kritiek van de fractievoorzitters 'ongepast'. In het radioprogramma TROS Kamerbreed zei hij niet zoveel op te hebben met dit soort acties. Van Hijum verwacht niet dat zijn fractievoorzitter Buma zich onder de naamloze critici bevindt.

De CDA'er sloot zich aan bij de woorden van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas in dezelfde uitzending. Die noemde de anonieme uitspraken 'heel erg weinig chic'. Hij vindt het niet goed voor het aanzien van de politiek. Volgens Van Hijum valt er wel iets te bespreken tussen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden