'Van mij of Moszkowicz verwacht je min of meer zulke hijgerigheid aan de telefoon'

We spraken over het afluisteren van de Amerikanen. Waar waren wij persoonlijk bang voor als we afgeluisterd zouden worden?

Het enige wat we konden verzinnen, waren onze 'wat-heb-je-aanconversaties', onze seksgesprekken. Wat je dan zegt, wil je toch liever niet afgeluisterd hebben. ('Wat? Zit je nu in bad? Zullen we Skype even aanzetten?')

Maar stel dat onze seksgesprekken wel werden afgeluisterd, dan weten we ook dat zo'n ambtenaar niet de hele dag masturberend achter z'n bureau kan zitten. Trouwens, die gesprekken doen de overheid geen kwaad en chantabel zijn we nog nauwelijks. Dat wij dat soort gesprekken toch liever niet afgeluisterd hebben, heeft ook wel iets met onze burgerlijkheid te maken. En met onze positie in de wereld.

Van mij of Moszkowicz verwacht je min of meer zulke hijgerigheid aan de telefoon, maar van Andries Knevel weer niet. (Ik moet opeens denken aan Ischa Meijer die eens de redactie van Het Parool op liep riep en schreeuwde: 'Hee, ga je weer mee naar de hoeren?' Dat woordje 'weer' was goed getimed. Ischa zei dat het hem was meegevallen dat niemand had opgekeken, maar dat het hem was tegengevallen dat niemand mee wilde. 'Dat was vroeger wel anders.')

Seksuele ontboezemingen zijn niet meer zo taboe. Het gaat de afluisteraars ook om terroristische aanslagen.

Er is iets dat ik erger vind dan dat afluisterschandaal in de Verenigde Staten. Gisteren heeft het Lagerhuis in Rusland 'vrijwel unaniem' (!) een wet aangenomen die het verspreiden van homoseksuele propaganda verbiedt. Ik citeer: 'Op het verschaffen van informatie over homoseksualiteit aan minderjarigen komt een boete te staan.' En de zin daarna: 'Van de leden van de Doema stemden 434 voor de wet. Eén parlementariër onthield zich van stemming. Er was geen tegenstem.'

De middeleeuwse stank van heksenverbranding die uit dit bericht optrekt, is schrikbarender dan een domme democratische overheid die ons afluistert in de hoop wat jihadi's in het vlindernetje te vangen.
Ik weet ook nog steeds niet goed wat ik moet denken over die Snowden, die de boel heeft verraden en Obama aan de hoogste boom heeft gehangen. Ach - het is natuurlijk 'Foei Obama!', maar meer ook niet.

Ik had liever een Russische Snowden gehad die 434 Russische Doemaleden voor schut had gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden