Van Middelkoop onderzoekt inzet mariniers op koopvaardij

Fregat van de marine, De Zeven Provincien. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is bereid om te kijken of gewapende mariniers kunnen meevaren op koopvaardijschepen in de Golf van Aden. Foto ANP Beeld
Fregat van de marine, De Zeven Provincien. Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is bereid om te kijken of gewapende mariniers kunnen meevaren op koopvaardijschepen in de Golf van Aden. Foto ANP

DEN HAAG - Minister Eimert van Middelkoop (Defensie)wil kijken of gewapende mariniers kunnen meevaren op koopvaardijschepen in de Golf van Aden. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft daar woensdag tijdens een spoeddebat over piraterij op aangedrongen.

Van Middelkoop wil dit wel eerst bespreken met de landen waar Nederland in de regio mee samenwerkt. Van Middelkoop is ''zeer terughoudend'' met de optie om mariniers aan boord te zetten. Volgens hem vergroot hun inzet de kans op geweld waardoor de militairen en de bemanning juist meer gevaar oplopen. De minister wil eerst een risico-inschatting maken. Mocht het tot de inzet van mariniers komen, dan is bovendien een ''robuuste geweldsinstructie'' nodig, aldus Van Middelkoop.

De minister vindt de huidige tactiek om de vrachtschepen in konvooien te laten varen, redelijk effectief. Van de 29 gekaapte schepen voeren er vijf in een groepsdoorvoer. Dus waterdicht is de groepstocht niet, erkent hij, ''maar we kunnen ook nooit 100 procent garantie geven.'' Het gaat dan ook om een gebied van 1000 tot 1500 kilometer waarin jaarlijks twintig- tot dertigduizend vaarbewegingen zijn. De Somalische kapers breiden hun werkgebied verder uit, nu al naar de Indische Oceaan. ''Een zorgelijke ontwikkeling'', zei de minister.

Bewapende mariniers
Van Middelkoop heeft de Kamer enkele weken bedenktijd gevraagd om de mogelijkheden voor bewapende mariniers uit te laten zoeken. Zowel de juridische als internationale aspecten moeten worden uitgezocht.

Net als de PvdA is ook GroenLinks tegen de inzet van mariniers. Het CDA staat ook niet te springen maar kan ermee leven als het om de paar schepen gaat die niet in een konvooi kunnen meevaren, bijvoorbeeld omdat ze te traag zijn. De kleinste regeringsfractie ChristenUnie pleit juist wel voor bewapening. De VVD, PVV en het lid Rita Verdonk zijn daar ook voor.

Sinds enkele maanden is een draaiboek piraterij in werking, dat volgens staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) goed uitpakt. Maar volgens haar volgen de schepen niet altijd de voorschriften op of melden ze zich niet altijd voor een groepsdoorvoer. Door de beperkte capaciteit werden van de 110 aanvragen voor individuele begeleiding van schepen er slechts twee toegestaan. ''Een trieste constatering'', beaamde Huizinga. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden