Van McLaren tot vleugels op Masters of LXRY

De beste wijnen, de duurste auto's, blinkende juwelen en bijzondere kunst: het is tot en met maandag allemaal weer te bewonderen op Masters of LXRY in de RAI. Deze zes opvallende speeltjes voor de rijken springen eruit.

Jiske van Haga
1. Birò's - Connies Creative Car ­Concept Beeld Carly Wollaert
1. Birò's - Connies Creative Car ­ConceptBeeld Carly Wollaert

1. Birò's - Connies Creative Car ­Concept
Connie Witteman, als zangeres bekend onder de naam Vanessa, vond de kleine Birò's zo leuk en handig dat ze besloot de elektrische vier­wielers te pimpen. Voor de speciale laklagen zijn exclusieve kleuren ontwikkeld. De twee stoeltjes, het stuur, de handvatten en alle andere details zijn voorzien van leer van Engelse koeien.

De gepimpte Birò's zijn vanaf 25.000 euro te krijgen, een 'normale' kost ongeveer de helft: 13.000 euro. Bezoekers van de beurs hebben een streepje voor, Connie's Creative Car Concept brengt de wagens vanaf 12 december op de markt.

2. Vleugel Wibi Soerjadi Beeld Carly Wollaert
2. Vleugel Wibi SoerjadiBeeld Carly Wollaert

2. Vleugel Wibi Soerjadi
Pianist Wibi Soerjadi is kleiner gaan wonen en bij verhuizen hoort opruimen. Dat laatste geldt ook voor Soerjadi, hij neemt afscheid van zijn geliefde Bechstein, een semiconcertvleugel. 'Semiconcert' omdat het eigenlijk maar een kleintje is. Met zijn 2,32 meter krijgt de vleugel net niet de titel van een echte concertvleugel.

Dus heeft Soerjadi besloten zijn originele Bechstein uit 1890 te verkopen. Voor 80.000 euro heb je de vleugel van de bekendste pianist van Nederland in huis, gesigneerd en wel. Speciaal voor Masters of LXRY geeft Soerjadi vanavond om negen uur een klein optreden om potentiële kopers te overtuigen.

3. Project Goudkoorts Beeld Carly Wollaert
3. Project GoudkoortsBeeld Carly Wollaert

3. Project Goudkoorts
Bijzondere kunst, daar valt het project Goudkoorts van voormalig shorttrackster en fotografe Monique Velzeboer wel onder. Het project portretteert valide en invalide sporters die een uitzonderlijke prestatie hebben behaald. ­Speciaal voor het project Goudkoorts heeft ­Velzeboer de sporters van top tot teen bespoten met goudverf.

Onder anderen zeilster Marit Bouwmeester, handbiker Jetze Plat en wielrenster Marianne Vos zijn nagenoeg surrealistisch gefotografeerd tegen een gouden achtergrond. Een complex project, één foto vergde ruim een week om te maken. De opbrengst van de foto's gaat gedeeltelijk naar het Fonds Gehandicaptensport.

4. Gassan 121 - Ring van Gassan ­Diamonds Beeld Carly Wollaert
4. Gassan 121 - Ring van Gassan ­DiamondsBeeld Carly Wollaert

4. Gassan 121 - Ring van Gassan ­Diamonds
Op zoek naar een bijzondere verlovingsring en wil je echt alles uit de kast halen? Gassan Diamonds staat dit jaar met een pronkstuk op de beurs: de Gassan 121. Een briljant met 121 geslepen facetten. Uitzonderlijk veel, een traditioneel geslepen briljant bestaat uit 57 facetten.

Het hele proces, van ruwe diamant tot de plaatsing in de etalage van Gassan Diamonds, heeft ongeveer een jaar geduurd. Wie het kroon­juweel wil bemachtigen, moet wel heel diep in de buidel tasten. De prijs van de briljant van 11 karaat is ruim 400.000 euro.

5. McLaren 720S Beeld Carly Wollaert
5. McLaren 720SBeeld Carly Wollaert

5. McLaren 720S
De McLaren 720S is misschien wel de markantste auto van de beurs. Niet alleen door de opvallende deuren, het design en de technische snufjes. Ook de prijs liegt er niet om. Wie alleen het instapmodel wil, betaalt al 330.000 euro. Alles erop en eraan en je een ware Max Verstappen wanen op de weg?

Dan zal de excentrieke wagen al snel een half miljoen kosten. De McLaren 720S gaat van nul tot honderd kilometer in slechts 2,9 seconden. Maar voor wie zich echt wil uitleven: binnen 7,8 seconden kan een snelheid van 200 kilometer per uur worden gehaald. Misschien wel een goed idee om daarvoor naar een Duitse Autobahn te gaan.

6. Vleugel Blüthner Beeld Carly Wollaert
6. Vleugel BlüthnerBeeld Carly Wollaert

6. Vleugel Blüthner
Nog een muzikaal pronkstuk. Voor hetzelfde geld koop je in Almere een eengezinswoning, maar als je je 180.000 euro liever wil uitgeven aan een bijzondere vleuge, kun je op de Masters of LXRY zeker terecht. Wie kickt op extravagant, uitzonderlijk en ongewoon zit met deze Blüthner uit 1936 aardig in de goede richting.

De vleugel is ontworpen door de Deen Poul Henningsen en heeft opvallende kenmerken, zoals de glazen kap en de rode rand. Maar past een zebraprintje beter in huis? Geen probleem, de variaties zijn eindeloos. De vleugel is compleet naar eigen smaak aan te passen, van een gietijzeren frame tot platinum. Alles is mogelijk.

Masters of LXRY, nog t/m 11 december in de RAI

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.


Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden