Van Lanschot sponsort Van Gogh Museum

Van Lanschot wordt sponsor van het Van Gogh Museum. Dankzij de bank is de financiering van het nieuwe entreegebouw van het museum bijna rond.

Lorianne van Gelder
Een artist impression van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum. Beeld Van Gogh Museum
Een artist impression van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum.Beeld Van Gogh Museum

Vanmiddag wordt de sponsorovereenkomst met een looptijd van drie jaar ondertekend. Hoeveel Van Lanschot precies bijdraagt, willen museum en bank niet bekend maken, maar het is een 'substantieel bedrag', aldus museumdirecteur Axel Rüger.

De bijdrage van Van Lanschot wordt gebruikt voor de financiering van het entreegebouw, waarvan de werkzaamheden in april zijn begonnen. De financiering is nog niet helemaal rond. De tellers staat op vijftien miljoen, maar er is, nu de bouw is begonnen, negentien miljoen euro nodig.

Netwerk
Als tegenprestatie zal Van Lanschot ontvangsten in het museum mogen houden. Ook kunnen klanten van de bank vip-rondleidingen en previews krijgen. 'Voor ons is Van Lanschot een belangrijke partner, omdat we de band met Nederlanders willen versterken,' zegt Rüger. 'Als je een overeenkomst aangaat, profiteer je van elkaars netwerk.'

Het museum is nog in gesprek met andere partijen, om de resterende vier miljoen bijeen te brengen.

Van Lanschot heeft onlangs zijn sponsorbeleid veranderd. In het verleden werd vooral golf gesteund, maar de bank richt zich nu meer op kunst. De bank bezit een omvangrijke kunstcollectie, met onder andere een Van Gogh, De knotberk (1885) die in 1999 werd gestolen, maar sinds 2006 weer terug is bij Van Lanschot.

Bezoekersstromen
Het entreegebouw met tentoonstellingsvleugel moet in de zomer van 2015 open gaan. Dankzij de nieuwbouw krijgt het museum er achthonderd vierkante meter bij. Architect Hans van Heeswijk heeft het ontwerp gemaakt voor het gebouw, dat is gebaseerd op een schets van architectenbureau Kurokawa, de ontwerper van het al bestaande halfronde tentoonstellingsgebouw.

Met het nieuwe entreegebouw hoopt het museum de bezoekersstromen in betere banen te kunnen leiden en zelfs meer publiek aan te kunnen. Vorig jaar bezochten 1,5 miljoen bezoekers het museum. In de toekomst kan het museum er 1,7 miljoen aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden